Pantoful care produce energie
În nr. 18 din 1 mai a.
Pantoful care produce energie
În nr. 18 din 1 mai a.c., revista noastra a prezentat câteva realizari de ultima ora în domeniul producerii curentului electric, în cadrul articolului „Amintiri din viitorul lui Jules Verne”. Este vorba despre încaltamintea prevazuta cu un mic dispozitiv (numit elastomer dielectric) capabil sa produca energie electrica în timpul mersului – realizator: institutul american SRI International; apoi, o „nanohidrocentrala” rutiera ascunsa sub carosabil sau sub trotuar; în sfârsit, captarea si transformarea în electricitate a undelor radio „reziduale”.
La numai câteva zile dupa publicarea materialelor, am avut surpriza sa primim o scrisoare a inginerului Nicolae POPA din Bucuresti, în care ne sunt prezentate inventii ale domniei sale, foarte asemanatoare cu cele semnalate anterior, ba chiar având unele performante în mod cert superioare, potrivit afirmatiilor autorului. Prezentam mai jos, pe scurt, datele respective, nu de dragul reluarii unui subiect de actualitate, ci pentru ca inventile inginerului român se pare ca beneficiaza de un mare avantaj: sunt protejate oficial de OSIM, dinaintea aparitiei în România a informatiilor despre realizarile institutelor americane.
ZERO COMBUSTIBIL, ZERO POLUARE. Motorul imaginat de ing. Popa este propulsat exclusiv mecanic, cu ajutorul unui resort elicoidal. Autorul îl numeste elastomotor (nici o legatura cu elastomerul americanilor!) si afirma ca „are o constructie foarte simpla si foarte ieftina, este fiabil si cu mentenanta redusa, deoarece nu impune procese termice, deci nu foloseste materiale termorezistente, ceea ce conduce si la o proiectare ieftina. Motorul poate fi folosit pentru antrenarea minicentralelor electrice si de încalzire a apartamentelor, la iluminarea cladirilor si a strazilor, poate antrena pompe de irigatii în agricultura, pompe pentru petrol, miniautomobile de oras etc. Acestea din urma ar depasi cu mult celebrul Segway, care costa circa 2000 dolari si transporta o persoana, cu o viteza de… 16-17 km/h.”
PICIOARE CU BATERII. Alimentatorul electric de picior „elimina bateriile si penele de curent în alimentarea oricarui receptor de energie electrica, precum: aparatele de iluminat, radiouri portabile, telefoane mobile, aparate de ras, de tuns s.a.m.d. Alimentatorul functioneaza atât la mersul unui individ, cât si atunci când acesta sta pe loc. Purtatorul calca pe o placa solidara cu o tija-cremaliera, rotind astfel pinionul pe al carui ax este montat un minigenerator electric si deci generând electricitate. Dispozitivul poate fi folosit pentru aparatele mentionate mai sus, inclusiv în locuri greu accesibile (pe munte, în pesteri etc.), atât de catre civili, cât si de militari. Fata de pantoful electric realizat de SRI International, care furnizeaza 2 wati, cel propus de subsemnatul poate produce energie mult mai mare, întrucât este antrenat exterior la puteri mult superioare, date de generatorii electrici, totul bazându-se pe o structura de aluminiu si materiale sintetice.”
Inventatorul bucurestean mentioneaza ca nadajduieste ca potentialii investitori români sa-i preia realizarile, spre aplicare, în România, estimând cheltuieli minime si venituri maxime. Este un punct de vedere remarcabil (speram sa aiba ecoul asteptat), însa în discutie intra multi alti factori, pe lânga inventia în sine, cu toate bunele intentii ale unor entuziasti. De pilda, nici o armata nu si-ar echipa militarii cu ghete având în dotare resorturi si miniangrenaje, dar pesemne ca ar prelua ideea, spre a o „reorienta” într-o inventie asemanatoare, fabricata cu materiale de ultima generatie. E o opinie. Oricum, pâna vom scapa de obsesia încalzirii apartamentelor folosind elastomotorul, asteptam cu interes real si reactiile cititorilor nostri.
Cum s-au adaptat speciile de pe Terra?
De la cei mai înalti munti la adâncurile oceanului, influenta omenirii a...
Comentarii