O specie de broasca originara din Asia de Sud-Vest prezinta în stadiul sau juvenil un tipar neobisnuit de coloratie corporala, probabil pentru a se camufla imitând excremente si pentru a scapa astfel de pradatori, au dezvaluit reprezentantii Gradinii Zoologice Schonbrunn din Viena.
Cercetatorii vienezi au plasat timp de opt zile mai multe figurine din ceara reprezentând amfibieni de culori diferite într-o voliera, un experiment prezentat ca fiind „inedit”.
Ei au constatat ca figurinele care imitau indivizi tineri apartinând speciei de broaste zburatoare Wallace, care traiesc pe sol dupa nastere, scapau cel mai des de atacuri. Acesti amfibieni prezinta în timpul tineretii o coloratie speciala, rosu aprins cu mici puncte albe, care îi ajuta adeseori sa treaca drept excremente ale unor pasari sau lilieci.
Rata de atac a fost redusa la jumatate în cazul lor în comparatie cu broastele complet rosii, iar acest rezultat sugereaza, potrivit specialistilor de la gradina zoologica vieneza, ca „punctele albe camufleaza un individ care, altfel, ar fi foarte vizibil si îi însala pe pradatori”. „Tinerele broaste mizeaza probabil pe faptul ca ele sunt cu siguranta vazute, dar confundate cu ceva care nu este comestibil”, a explicat într-un comunicat Susanne Stuckler, cercetatoare la Universitatea din Viena, al carei studiu a aparut recent în revista Behavioral Ecology and Sociobiology.
La vârsta adulta, aceste broaste iesite din comun se catara în vârfurile copacilor si se ascund în coronament, împodobindu-se cu o silueta eleganta si longilina, de culoare verde-smarald, informeaza AFP/ Agerpres. Ele executa salturi si plutesc de la un copac la altul pe distante de pâna la 16 metri, gratie pielii aflate între degetele de la membrele inferioare si unor apendice tegumentare situate pe membrele superioare si picioare.
„Exista putine exemple de modificari ale camuflajului” odata cu înaintarea în vârsta, estimeaza autorii studiului. „Prin urmare, aceste rezultate fac din broasca zburatoare Wallace un exemplu unic al modului în care animalele îsi pot modifica apararea împotriva pradatorilor pe masura ce îmbatrânesc si se deplaseaza spre medii de viata noi si diferite”, au concluzionat ei.
NICUSOR DINCA
Comentarii