Nordul Chile, unul dintre locurile cele mai propice pentru observatii astronomice gratie peisajului arid si cerului senin, se pregateste sa întâmpine cea mai mare camera foto astronomica construita vreodata în speranta revolutionarii studiului Universului.
De marimea unui mic automobil si cântarind 2,8 tone, dispozitivul va fi instalat pe un telescop aflat în constructie si va permite scrutarea cerului ca niciodata pâna acum, au explicat responsabilii acestui proiect finantat de Statele Unite.
Camera gigantica, în valoare de aproximativ 800 de milioane de dolari, va începe sa realizeze primele imagini în decursul primului semestru din 2025. Din trei în trei zile va scruta cerul, repetând miscarea la infinit, informeaza AFP/Agerpres.
„Vom trece de la studiul unei stele si de la toata fizica aprofundata a acestei stele la studiul a miliarde de stele simultan”, a spus Bruno Dias, presedintele Societatii de astronomie din Chile (Sochias). „Va fi o schimbare de paradigma în astronomie”, a subliniat la rândul lui Stuartt Corder, director adjunct al „NoirLab”, centrul de cercetare american care administreaza observatorul situat la peste 2.500 de metri altitudine, pe Cerro Pachon, situat la 560 de kilometri nord de capitala Santiago.
Prin acest proiect, Chile îsi consolideaza pozitia în domeniul observatiilor astronomice, dupa ce o treime dintre telescoapele cele mai puternice de pe planeta sunt instalate pe teritoriul sau, potrivit datelor Societatii de astronomie din Chile.
Camera ar urma sa colecteze într-un interval de zece ani date despre 20 de milioane de galaxii, 17 miliarde de stele si 6 milioane de obiecte spatiale. Oamenii de stiinta vor avea la dispozitie un catalog actualizat cu imagini ale Sistemului Solar, vor putea cartografia Calea Lactee si vor putea face progrese în studiul energiei si al materiei negre.
„Capitala” astronomiei
Dispozitivul va fi dotat cu senzor digital de 3.200 de megapixeli, iar pentru a putea vizualiza o singura imagine va fi nevoie de peste 300 de televizoare de înalta rezolutie, cu o diagonala de marime medie, puse la un loc.
Fabricat în California, dispozitivul va tripla capacitatea camerei celei mai puternice existente în acest moment, „Hyper Suprime-Cam” (Japonia), de 870 megapixeli. În plus, va fi de sase ori mai puternic decât camera cea mai puternica detinuta în prezent de „NoirLab”.
Telescopul în care va fi integrat poseda o oglinda cu un diametru de 8,4 metri. Este departe de telescopul de 40 de centimetri care a ajuns în Chile în urma cu 60 de ani, când primul observator international din aceasta tara a fost instalat pe Cerro Tololo în anii 1960. „Telescopul acesta a sosit aici cu ajutorul catârilor, întrucât nu exista un drum”, a explicat Stephen Heathcote, directorul observatorului din Cerro Tololo, situat la circa 30 de kilometri de Cerro Pachon.
Observatorul „Vera C. Rubin”, care poarta numele astronoamei americane care a descoperit materia neagra si care va adaposti camera gigantica, este unul din marile centre de astronomie din Chile.
Conditiile naturale din zonele de desert din nordul tarii, situate între Oceanul Pacific si Anzii Cordilieri, genereaza cel mai senin cer de pe planeta, gratie unei nebulozitati slabe si a unui climat arid. Chile gazduieste telescoape din peste 30 de tari, printre care si unele dintre cele mai puternice instrumente astronomice din lume, cum ar fi telescopul spatial ALMA sau „Extremely Large Telescope”, cel mai puternic instrument optic construit vreodata, care va scruta, începând din 2027, pâna la distante care nu au mai fost atinse pâna acum.
Desi si în alte tari precum Statele Unite, Australia, China si Spania sunt instalate echipamente puternice de observatie, „Chile e imbatabil” în domeniul astronomiei, a afirmat presedintele Societatii de Astronomie din Chile.
NICUSOR DINCA
Comentarii