Situat în landul Renania-Palatinat din vestul Germaniei, orasul Trier a fost fondat de romani în anul 16 î.Hr., sub numele de Augusta Treverorum, fiind considerat capitala a provinciei Belgica.
Conceput ca o citateda defensiva împotriva atacurilor barbare, devine un important centru comercial si în secolul al III-lea d.Hr. este una dintre capitalele Tetrarhiei romane, fiind considerat „a doua Roma”.
Apropiat atât de Franta, cât si de Luxemburg este un oras-muzeu, îmbinând în mod fericit influentele celor doua civilizatii atât de diferite si care penduleaza între prezentul modern si un trecut încarcat de glorie.
In centrul orasului exista o casa veche de secole, numita „Rotes Haus” („Casa Rosie”), având pe fatada o inscriptie care mentioneaza ca Trierul a existat cu 1800 de ani înaintea Romei. Acest orgoliu poate fi justificat partial prin existenta descoperirii arheologice, dar si a unor vestigii care apar printre casele burgheze, deosebit de îngrijite, simple sau neoclasice.
Orasul vechi începe de la Porta Nigra, o constructie monumentala, prima poarta antica foarte bine conservata de pe teritoriul german. Este cenusie, înnegrita de vreme, desi a fost ridicata din gresie rosie. Are o înaltime de 30 de metri si cele trei nivele se întind pe o lungime de 36 de metri. O curte interioara se adauga constructiei cu doua turnuri de aparare.
Aceasta curte, în secolul al XI-lea, era parte componenta a unei manastiri catolice în care a trait calugarul Simeon de Siracuza vreme de cinci ani. Dupa moartea sa, în 1035, a fost declarat sfânt si în cinstea lui a fost ridicata o biserica demolata de Napoleon în 1805.
In apropiere se afla Muzeul Municipal, ale carui exponate te invita la o incursiune din Evul Mediu pâna în prezent.
Pe Simeonstrasse, strada care te duce de la Porta Nigra spre piata principala a orasului, se afla „Casa celor Trei Magi”. Este de fapt o constructie din prima jumatate a secolului al XIII-lea, restaurata în 1939 si revopsita în culori vii.
Piata Hauptmarkt este una dintre cele mai frumoase piete din tara, centrul medieval al orasului dominat de biserica gotica St. Gangolf si punctul de plecare spre cartierul evreiesc. In centrul pietei se afla o cruce pe o coloana romana datând din anul 958, o copie în piatra, originalul fiind pus la adapost în muzeu de intemperii.
In principalul scuar al pietii poate fi admirata, în partea de sud, Fântâna Sfântului Petru construita în 1595. Fântâna, opera a unui sculptor local, Hans Rupercht, este împodobita cu statuia Sfântului Petru si patru statui alegorice reprezentând: Justitia, Prudenta, Forta si Intelepciunea. Tot în piata se afla cea mai veche farmacie din Germania, numita „Farmacia leului”.
In apropierea pietei principale poti trece prin „Strada carnii”, care, desi distrusa în timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial pastreaza câteva case în stil neoclasic si Piata Grânelor, marcata de Fântâna Sfântul Gheorghe, cea mai frumoasa fântâna din Germania. Aceasta este împodobita de statui, cea mai înalta reprezentându-l pe Sfântul Gheorghe si cele patru anotimpuri.
Exista o multime de locuri care merita vizitate în fostul oras roman. Pe lânga ruinele fostului amfiteatru, aflat dincolo de vechile ziduri sau „Baile imperiale” din secolul al IV-lea exista înca multe muzee, Palatul Printilor Electori, ridicat în 1615, gradini si biserici.
Dintre acestea, cea mai veche din oras si din tara este Catedrala Sfântului Petru, datând din secolele al XI-lea si al XII-lea si fiind restaurata în 1974. Ea contine doua relicve deosebit de importante: Sfânta Tunica a lui Christos, purtata de Mântuitor pe ultimul sau drum si recuperata de la Ierusalim de Sfânta Imparateasa Elena si Cuiul Patimilor, unul dintre cele patru cuie folosite pentru rastignire.
Trebuie amintit ca în acest oras exista casa în care, în 1818, s-a nascut Karl Marx. Dupa ce, în 1933, partidul nazist a preluat puterea, casa a fost confiscata de acestia, dar la 5 mai 1947 cladirea a fost redeschisa ca muzeu.
Istoria bogata si bine conservata a orasului, arhitectura incredibila, atmosfera extraordinara fac din Trier un oras-poveste, o atractie pentru zeci de mii de turisti.
IRINA STOICA
Comentarii