• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 17 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 17 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » 1. Frank Frazetta artistul care l-a sfidat pe Walt Disney

1. Frank Frazetta artistul care l-a sfidat pe Walt Disney

17 aprilie 2003
in Glob
A A

          „Pentru el, lumea reala nu exista, caci si-a gasit refugiul în lumea creata de talentul sau inconfundabil” – aceasta este una dintre etichetele pe care criticii i-au pus-o pictorului si graficianului de exceptie care este Frank Frazetta. Nascut la New York în 1928, „omul care traieste doar printre vise” si-a naucit pur si simplu parintii înca de pe la sase ani, atunci când, în loc sa învete sa scrie, a început sa deseneze scene din povestile pe care le auzise.

          „Pentru el, lumea reala nu exista, caci si-a gasit refugiul în lumea creata de talentul sau inconfundabil” – aceasta este una dintre etichetele pe care criticii i-au pus-o pictorului si graficianului de exceptie care este Frank Frazetta. Nascut la New York în 1928, „omul care traieste doar printre vise” si-a naucit pur si simplu parintii înca de pe la sase ani, atunci când, în loc sa învete sa scrie, a început sa deseneze scene din povestile pe care le auzise. Considerat de critica unul dintre cei mai precoce pictori ai secolului XX, Frank Frazetta este admis – atentie! – la opt ani în Academia de Arte Frumoase din Brooklyn, fiind remarcat si promovat de însusi presedintele acesteia, Michael Falanga. Ce fel de cariera putea sa urmeze acest om? Una triumfala, desigur. Si totusi…
          La vârsta de numai 16 ani, pe când numele lui Walt Disney devenise deja celebru în toata lumea, Frank Frazetta comite un gest de fronda la adresa gigantului filmului de animatie. Poate ca prea încrezator în sine si cu rebeliunea conferita de adolescenta, Frank refuza oferta lui Disney, care era încântat de grafica si picturile sale (ulei, dar si acuarela). A fost, probabil, decizia care i-a modificat întreaga viata. Caci genialul artist si-a „pierdut” numerosi ani creând pentru reviste dintre cele mai diverse si ajungând faimos doar în acest mod. Lumea fantastica zamislita de el a atras numeroase edituri, Frazetta devenind si unul dintre primii zece ilustratori de carte din SUA.
          Din fericire pentru cariera acestui „pelerin prin tarâmuri inventate de o imaginatie debordanta”, artistul se opreste, la 37 de ani, din risipirea talentului sau urias prin diverse publicatii si începe o cariera propriu-zisa de pictor. În 1965 si 1973 el creeaza cele mai frumoase opere ale sale: picturi în ulei, schite în carbune colorat si în penita. Critica de specialitate îsi da seama ca Frazetta „si-a adunat gândurile si ca a ajuns la maturitatea artistica prevestita de tot ce facuse pâna atunci. Ciclurile sale dedicate „Stapânului lumii”, „Zeitelor” si „Epocii preistorice” au fost adunate în zeci de albume de mare succes. I s-au dedicat numeroase studii elogioase si a fost declarat, la vârsta de 44 de ani, „unul dintre cei mai talentati pictori ai fantasticului”. Din nefericire, în ultimele decenii maestrul a suferit foarte mult din cauza glandei tiroide si activitatea sa nu a mai avut acelasi randament. Dar el este multumit ca publicul îi recunoaste imediat „liniile”, asa cum se întâmpla cu marile nume ale artei plastice.
          
          2. Cel mai inventiv om al mileniului II
          
          Vaucanson, „rivalul lui Prometeu”
          
          Superlativul cu care este aureolat inventatorul francez Jacques de Vaucanson – de catre istoricii ingineriei mondiale – este pe deplin îndreptatit. Omul de geniu care si-a uimit contemporanii cu „jucariile” sale este de fapt marele precursor al robotilor, el „însufletind” obiectele cu aproximativ 250 de ani înainte de marea inventie a secolului XX.
          Nascut la Grenoble în 1709, Vaucanson – fiul unui fabricant de manusi – a avut în tinerete un destin întortocheat. El se calugareste si nu ar fi parasit viata monahala daca însusi staretul manastirii nu i-ar fi spus, dupa doi ani, ca ar fi pacat sa nu-si exploateze talentul de „fabricant de masinarii”. Revenit în viata civila, el studiaza cu asiduitate de autodidact mecanica, anatomia si filosofia. Devine un pasionat al aducerii la viata al obiectelor construite de el, dupa principiul filosofic însusit din scrierile adeptilor lui Descartes, si anume cel al „anatomiei miscatoare”. Si astfel, în anul 1738 finalizeaza primul sau „robot”, „Cântaretul la flaut”; acesta avea înaltimea de 1,5 metri si putea emite 12 melodii. În anul urmator creeaza „Cântaretul la tamburina” (care putea sa bata ritmul din picioare) si capodopera cu care a uimit întreaga Europa, „Rata care are digestie” (titlul original).
          Incredibila realizare a lui Vaucanson a fost luata la început în derâdere. Dar când inventatorul a prezentat-o la Academia de stiinte din Paris, martorii au aplaudat-o minute în sir. „Rata” putea sa dea din aripi (alcatuite din 400 de piese), sa ciuguleasca graunte, sa le „digere” (le toca într-un sistem pe baza de roti dintate) si sa elimine ceea ce a digerat (simularea excretiei)! Intestinele pasarii au fost facute de inventator din cauciuc natural. Vaucanson era la curent cu descoperirea arborelui de cauciuc, în Brazilia, de catre compatriotul sau Charles Marie de Condamine. Vaucanson a construit si un dispozitiv de prelucrare al latexului, pentru maruntaiele „Ratei”.
          Nici un comentariu nu a fost mai elogios decât cel facut de însusi Voltaire: „Acest om este rivalul lui Prometeu… El a furat focul divin si a dat viata celor neînsufletite”… Se spune ca Vaucanson a devenit un om bogat numai prin prezentarea acestei „Rate” miraculoase prin diverse expozitii din Europa. Din nefericire, aceasta minunatie a fost furata, iar ceilalti doi „roboti” au fost distrusi în timpul Revolutiei franceze. Replici ale masinariilor lui Vaocanson se gasesc acum si la micul Muzeul al „Viselor Mecanice” din Grenoble.
          Din 1741, celebrul faurar trece la probleme mai „serioase”. Este numit inspector sef al manufacturilor de matase, unde geniul sau este la fel de activ. Nu numai ca organizeaza etapele activitatilor de profil, dar si inventeaza noi dispozitive pentru marirea eficientei obtinerii matasii. În aceasta privinta, Vaucanson a avut de furca cu muncitorii, care-si vedeau periclitate locurile de munca. Inventatorul a contribuit din plin la dezvoltarea industriei matasii în Franta, care se afla într-o acerba concurenta cu Anglia în aceasta privinta… La numai 35 de ani, primul creator de roboti mecanici este primit în Academia de stiinte franceza. În 1782 avea sa se stinga din viata la Paris, lasând în urma sa o colectie încantatoare de alte mecanisme, cum ar fi cutii muzicale, pasari care ciripesc si multe alte jucarii de geniu pentru acea epoca.

ShareTweet
Articolul precedent

Budinca de cartofi

Urmatorul Articol

Salata andaluza

Articole Similare

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Glob

Descoperire la fortareata Tell Abu Saifi

19 mai 2025

Accesul spre marea fortareata antica egipteana din nordul desertului Sinai se facea...

Glob

Ruine din Marele Zid Chinezesc

12 mai 2025

Noua sectiuni ce ar fi facut parte din Marele Zid Chinezesc, despre...

Urmatorul Articol

Salata andaluza

Supa montaneza

Pârjoale spaniole

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.