• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 22 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 22 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » 2010 – petrol sau hidrogen?

2010 – petrol sau hidrogen?

24 aprilie 2003
in Glob
A A

          Combustibilii
          
          Într-o emisiune cu genericul din titlu, desfasurata la respectatul post de stiri „Realitatea TV”, invitatii – profesorul universitar Aurel Lecca, senator si fizicianul Dan Mihu, redactor sef la „batrâna” revista „Stiinta si Tehnica” – au intrat într-o adevarata disputa privind combustibilii zilei de mâine. Combustibili pentru miliardul de autovehicule cu care cetatenii planetari se deplaseaza si îsi transporta marfurile dar si pentru centralele energetice care ne furnizeaza energia electrica cea de toate zilele, fara de care civilizatia Sapiens ar fi condamnata sa se întoarca la evul mediu.

          Combustibilii
          
          Într-o emisiune cu genericul din titlu, desfasurata la respectatul post de stiri „Realitatea TV”, invitatii – profesorul universitar Aurel Lecca, senator si fizicianul Dan Mihu, redactor sef la „batrâna” revista „Stiinta si Tehnica” – au intrat într-o adevarata disputa privind combustibilii zilei de mâine. Combustibili pentru miliardul de autovehicule cu care cetatenii planetari se deplaseaza si îsi transporta marfurile dar si pentru centralele energetice care ne furnizeaza energia electrica cea de toate zilele, fara de care civilizatia Sapiens ar fi condamnata sa se întoarca la evul mediu. Si, adaug, cea pentru care, iata, anul 2003 a devenit un trist an de violenta si razboi.
          Or, iata, succint, datele problemei.
          Petrolul, „sângele” de astazi al organismului civilizatiei noastre, se gaseste, în subsoluri, în rezerve imediat exploatabile de circa 1050 miliarde de barili (1 baril = 160 litri), repartizati asftel: 262 miliarde de barili se afla sub nisipurile Arabiei Saudite, 113 sub deserturile din Irak, 97 mld. de barili are Kuweitul, 90 Irakul, iar ceilalti, 390 miliarde barili, fiind SUA, Rusia, Azerbaidjan, Nigeria, Mexic, Venezuela si altii, printre care, cu un „strop” de 6.000.000 tone extrase anual, România, fosta mare putere europeana în petrol, pâna pe la sfârsitul celui de-al doilea razboi mondial. Dar satelitii de teledetectie spun – celor care au bani sa plateasca expertizele – ca, în realitate, peste 3000 miliarde de barili potentiali stau la dispozitia companiilor nationale dar si a gigantilor transnationali gen Exxon Mobil, ChevronTexaco, Shell si BP (principalii sustinatori ai razboiului din Irak, dupa unii analisti). Iar profesorul Lecca sustine ca atunci când vom sti ca golim cu totul puturile de petrol, când vom fi dezvoltat tehnologii care sa extraga pretiosul aur negru din sisturile bituminoase si sa construim platforme petroliere de mare adâncime, rezervele care ne vor sta la dispozitie – de fapt: vor sta la dispozitia urmasilor nostri – pot fi chiar dublul cifrei anuntate de teledetectionisti: 6.000 miliarde barili. Deci, suficient pentru a depasi bariera temporala fixata acum de specialisti, aceea a anului 2045, când, se zice, ultima picatura de petrol va curge, ca o lacrima neagra, pe obrazul civilizatiei omului. Dar nu va fi asa, spune profesorul, pentru ca oamenii de stiinta si marii ingineri creeaza continuu, inoveaza permanent, rationalizeaza mereu – de aceea masinariile, tehnologiile, aparatele viitorului vor fi mult mai putin energofage decât cele ale prezentului, prelungind prezenta hidrocarburilor (petrol si gaze) mult în adâncul veacului XXI.
          Perfect adevarat, sustine „adversarul”, totusi, pâna la urma, robinetele de petrol si gaz se vor închide, iar cele aproximativ 100 miliarde de kilowattore „fabricate” anual nu vor mai ajunge, caci de la 77 milioane barili de petrol pe zi, scosi în 1990, se va ajunge, inevitabil, la peste 120 milioane barili zilnic, în 2030, pentru nevoile de atunci ale omenirii – cel putin asa arata un model matematic elaborat de PNUD, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare. Iar energiile renuvelabile – solara, eoliana, mareomotrice, a biomasei, geotermala – desi au facut un salt gigantic între 1992 („summit”-ul de la Rio de Janeiro, când ele nu acopereau nici 0,1% din productia mondiala de energie) si 2003 („Summit”-ul Dezvoltarii Durabile de la Johannesburg, unde energiile „noi” au demonstrat un solid 2,5%, deci o fantastica crestere) nu vor „exploda” spectaculos, mai ales din cinice motive politice: noi avem si vrem sa avem mai mult, spun industriasii tarilor puternic industrializate, nu ne intereseaza nici ca „scuipam” în atmosfera, prin cosurile fabricilor noastre, mai mult de o treime din dioxidul de carbon care ucide atmosfera planetei si nici ca rezervele de hidrocarburi se subtiaza dramatic. Solutia însa exista, este la doi pasi de noi, si se va ajunge la ea, inevitabil, în Viitorul al II-lea, dupa ce în viitorul imediat vom fi consolidat industria energetica nucleara, cea care ne va pune în miscare grosul activitatilor noastre de-a lungul acestui secol. Iar combustibilul acestui „viitor II” este elementul care ocupa casuta nr.1 din Tabloul lui Mendeleev si se gaseste peste tot: în Univers, în atmosfera planetei Pamânt, si în oceanele ei. Este nevoie doar de o masinarie adecvata si de o tehnologie ieftina de înmagazinare a hidrogenului – lichid sau gazos – si atât autovehiculele cât si marile centrale electrice vor avea cu ce functiona, pentru tot Mileniul al III-lea si, de fapt, pentru toata eternitatea care îl asteapta pe Homo Sapiens.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Friptura de vaca

Urmatorul Articol

Ciorba din maruntaie de miel

Articole Similare

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Glob

Descoperire la fortareata Tell Abu Saifi

19 mai 2025

Accesul spre marea fortareata antica egipteana din nordul desertului Sinai se facea...

Glob

Ruine din Marele Zid Chinezesc

12 mai 2025

Noua sectiuni ce ar fi facut parte din Marele Zid Chinezesc, despre...

Urmatorul Articol

Ciorba din maruntaie de miel

Crap special

Biftec haiducesc

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.