Dupã 43 de ani de la renumitul „Bip-Bip” al primului Sputnik, la cel de al 51-lea Congres international de astronauticã (Rio de Janeiro, 2 – 6 octombrie 2000), o conferintã specialã a fost dedicatã prezentãrii situatiei actuale si a programului Statiei Spatiale Internationale „ALPHA”. Fatã de Raportul elogios prezentat la congresul precedent si de faptul cã Expozitia aferentã a fost „dominatã” de uriasa machetã a Statiei ALPHA (vezi si foto alãturatã), de aceastã datã tonul a fost desul de rezervat.
Dupã 43 de ani de la renumitul „Bip-Bip” al primului Sputnik, la cel de al 51-lea Congres international de astronauticã (Rio de Janeiro, 2 – 6 octombrie 2000), o conferintã specialã a fost dedicatã prezentãrii situatiei actuale si a programului Statiei Spatiale Internationale „ALPHA”. Fatã de Raportul elogios prezentat la congresul precedent si de faptul cã Expozitia aferentã a fost „dominatã” de uriasa machetã a Statiei ALPHA (vezi si foto alãturatã), de aceastã datã tonul a fost desul de rezervat. Cauzele? Întârzierea în lant a lansãrilor modulelor „ZVEZDA”, „Destiny” si „Raffaello” precum si a ajungerii pe statie a primului echipaj, format din comandantul William Shepherd si specialistii Serghei Krikalev si Iuri Ghizdenko, programati sã ajungã pe orbitã încã din martie a.c.!
La congres, dr. J.D.F. Bartoe, director la NASA pentru Programul ALPHA, a trebuit sã recunoascã: existã deja mari întârzieri, care se rãsfrâng asupra termenelor la care vor ajunge pe orbitã, pentru a se cupla cu Statia ALPHA, pentru urmãtoarele componente orbitale: modulul american de cercetãri DESTINY si cel logistic italian RAFFAELLO; existã sperante, totusi, pentru satelizare anul acesta. Vor ajunge pe orbitã, abia în 2001, o platformã canadianã si una ruseascã, precum si nodul-adaptor rusesc DC-1; în anul 2002, se sperã cã în compunerea ALPHA sã intre: manipulatorul automat european, trei module de docare si un modul japonez de logisticã. ALPHA ar urma sã beneficieze în anul 2003 de modulul locuit si platforma exterioarã ambele japoneze, de manipulatorul japonez si de cel canadian („Canada Hand”), iar în ultimul an, 2004, programul prevede satelizarea modulelor specializate COLUMBUS (ESA – Europa), M-1 si M-2 (rusesti), un modul american pentru odihnã, vehiculul de reîntoarcere a echipajului (CRV), precum si un nou nod de interoperare – „Node-3″ În final, în anul 2004, Statia spatialã internationalã ALPHA va avea în compunere circa 100 de module, palete exterioare, noduri si alte elemente constructive, alimentate de la câteva zeci de panouri solare, iar totul în greutate de peste 400 t!
(Va urma)
Comentarii