Vanate peste masura, cu habitatele distruse, multe dintre animale au devenit atat de putine la numar incat a fost nevoie sa intre sub ocrotirea legii sau reproducerea lor sa se realizeze in captivitate. Un studiu efectuat in urma cu doar cativa ani subliniaza faptul ca 35 de specii de animale numara sub 1000 de exemplare si este posibil sa dispara in urmatorii cinci ani daca specialistii nu vor lua masuri de protectie.
Rinocerul Javan
In lume exista sub 60 de exemplare chiar daca odinioara erau raspanditi pe tot continentul asiatic. Inca din anul 1930 au fost vanati fara mila in Malayezia, India si Sumatra, astazi existand doar pe spatii restranse din Indonezia si Vietnam. Vanati de braconieri pentru pretiosul lor corn, despre care se crede ca are proprietati medicinale, si cu habitatul distrus de localnici in favoarea terenurilor agricole, rinocerii Javan, au ajuns, cu toate eforturile depuse de organizatiile de salvare ale acestei specii, sa aiba sanse de supravietuire tot mai mici. Faptul ca exista atat de putine exemplare, reproducerea lor este greoaie iar pericolul aparitiei bolilor care impiedica perpetuarea speciei este ridicat.
Delfinul Baijii
In urma unei actiuni de cautare a delfinilor albi din fluviul Yangtze de la sfarsitul anului 2006, s-a ajuns la concluzia ca aceasta specie este disparuta. Cu toate acestea, la aproape un an, in 2007, a fost difuzat un clip video in care se vedea clar un delfin alb inotand in apele fluviului Yangtze, ceea ce a dus la concluzia ca inca ar mai exista cateva exemplare din specia acestui frumos mamifer. Pentru perpetuarea sa este insa nevoie de cel putin 25 de exemplare tinere, lucru greu de crezut ca ar exista, atata timp cat apele fluviului sunt foarte poluate cu substante toxice deversate de fabricile construite in apropiere dar si de faptul ca au avut de suferit din cauza sonarelor folosite de pescadoare. Delfinul alb de pe Yangtze (Baijii) este un mamifer bland, timid, deloc agresiv, aproape orb, care a populat apele Pamantului din totdeauna.
Broasca testoasa Galapagos
Potrivit cercetarilor in domeniu, broasca testoasa de pe insula Pinta, numit Lonesome George, un mascul din aceasta specie, ar fi ultimul reprezentant a carui varsta nu se cunoaste, cu exactitate, presupunandu-se ca ar avea intre 70 si 100 de ani, fiind considerat la apogeul vietii sexuale. Cu toate incercarile de-a avea urmasi, (oamenii de stiinta l-au imperecheat cu doua femele din specii asemanatoare de pe insula Isabela, insa din nefericire, ouale au fost infertile), este foarte posibil ca aceasta specie de broaste testoase sa dispara pentru totdeauna. Pana in 1971 se credea ca specia era deja pierduta dar, prin stradania si cercetarile biologului american Joseph Vogvolgyi, a fost descoperit acest supravietuitor, numit Lonesome George. De atunci, chiar daca Charles Research Station, ofera o recompensa de 10.000 de dolari persoanei care va descoperi o femela din aceeasi specie, nimeni nu a reusit sa mai gaseasca un exemplar atat de rar.
Marmota din Insula Vancouver
Pe numele sau stiintific Marmota vancouverensis, aceasta traieste in zonele muntoase ale insulei Vancouver. Inca din luna mai a anului 2000, specia se afla pe lista animalelor pe cale de disparitie, existand, la ultima numaratoare, facuta in 1998, doar 75 de exemplare. Preocupati de perpetuarea speciei, canadienii au demarat un program de reproducere in captivitate a marmotei, astfel ca, in 2005 marmota de Vancouver avea 150 de urmasi in captivitate dintre care 44 de pui. Deosebindu-se de celelalte surate prin culoarea maronie a blanitei cu portiuni albe dar si prin comportamentul si stilul de viata, cu o constitutie mai mare fata de alte rozatoare, cantarind intre 3 si 7 kg, marmota de Vancouver are sanse, datorita unor specialisti, sa traiasca iarasi in salbaticie, habitatul sau natural.
Lista animalelor rare ar putea continua daca ne gandim la ursul marsupial cu "nasul paros", la rasul spaniol, bivolul pitic de apa Tamaraw, lupul rosu sau iepurele de camp Hispid. Toate acestea, daca nu vor fi protejate sau ajutate sa se reproduca, vor deveni, pentru generatiile viitoare, total necunoscute.
IOANA FLORIA
Comentarii