– Tabu-urile alimentare persista in lumea moderna de mii de ani, in pofida „gandirii libere” a popoarelor cu grad inalt de civilizatie
– Restrictii religioase, culturale sau medicale se refera in primul rand la sortimentele de carne si la perioadele de accept al consumului acesteia
– Mai interesante pentru omul modern sunt tabu-urile numite „culturale”, caci s-a nascut si dilema: consumam sau nu animale de companie?
Veverita la tava cu salata de insecte
Daca acest titlu vi se pare socant, atunci a venit timpul sa aflati ca exista triburi amazoniene care folosesc carnea de veverita la mancaruri ritualice. „Tocanita” de veverita, rezervata elitei tribale, este asezonata elegant cu gandaci uscati si pisati (scuze!). Pentru comunitati izolate, precum Hatawary-Bana (care locuiesc pe insulitele Amazonului), o anume specie de paianjen este crescuta pentru a fi mancata la ocazii speciale.
Veverita nu este animal de companie, dar porcusorii de Guineea sunt – pentru europeni si americani. Insa iata ca in Peru, si, in general, in dieta populatiilor andine, porcusorul de Guineea (numit „cuy”) este o importanta sursa de proteine. Statistici peruviene arata ca sunt consumati anual aproximativ 65 de milioane de astfel de animalute. Dar „culmea” este atinsa de o icoana din catedrala principala a orasului Cusco, in care Iisus si discipolii servesc la Cina cea de taina… cuy! Cand in SUA a fost interzisa consumarea porcusorului, s-au declansat proteste impotriva „discriminarilor culturale”!
Aveti caine acasa? Daca primiti in vizita un coreean sau, in general, un asiatic, cred ca s-ar uita la el ca la o viitoare friptura la tava. Caci in Asia, unele segmente de populatie cresc patrupedele latratoare pentru preparatul supelor si tocanei. Pe timpul Campionatului mondial de fotbal din 2002 din Coreea, consumul a fost sistat din cauza protestelor venite din partea europenilor. In China (specia Chow Chow) si Filipine, cainele este mancat doar la „mare nevoie”, daca este foamete. Dar sa ne uitam la mult mai apropiata Elvetie, unde in cantoanele Appenzell si St. Gallen exista traditia prepararii de carnati din carne de caine. In istoria popoarelor amerindiene si polineziene, cresterea cainilor pentru gatit era un obicei curent. Pisica, dragalasa si suava, este consumata in unele regiuni ale Chinei. In Guangdong exista felul de mancare traditional numit „Tigrul si Dragonul”, care consta de fapt in carne de pisica si de sarpe. Si in Argentina, in perioadele de foamete, se consuma miorlaitoare. „Pisica lichida” este o potiune folosita in scopuri medicale in Coreea (pisica jupuita este fiarta cu mirodenii), iar blana ia drumul hainelor. Aborigenii Australiei vanau pana nu de mult pisici salbatice, devenite acum o raritate.
Animale de povara, la gratar
Calul este maiestuos si docil si este tabu pentru evrei, americani, englezi si australieni. In Europa, papa Grigorie III (prin anul 732), a interzis consumarea calului de catre crestini, din aceleasi ratiuni biblice precum evreii. Camila este folosita doar pentru diverse munci si consumul ei este interzis de legea mozaica (nu este cusher). Renii sunt extrem de utili populatiilor nordice (Alaska, Siberia, Canada, Suedia etc.) unde se pare ca sunt consumati. Englezii si irlandezii socotesc ca este o „fandoseala” sa mananci reni, pentru ca sunt folositi la sania lui Santa Claus (Mos Craciun). Vaca este tabu pentru hindusi – animal sacru –, dar nu si laptele si produsele lactate. Pentru taivanezi, mancatul carnii de vaca nu este „in regula”, din respect pentru marea utilitate a acestui animal.
Pentru evrei si pentru unele secte crestine, crustaceele si algele marine sunt tabu. La unele populatii din zonele de coasta, algele sunt interzise pentru consum, datorita necunoasterii varietatilor otravitoare si a posibilitatii de contaminare. Stridiile si midiile sunt in mare voga in Franta, ca si melcii si picioarele de broasca… Se mananca maimute? Tabu-ul consumului de maimutici este legat de apropierea de specia umana (spun expertii), de aceea, chiar si in zonele unde se consuma primate (sudul Saharei, Indonezia), sunt ucise varietatile foarte departate ca aspect de om… Actualmente, sobolanii si soarecii nu sunt cusher pentru europeni, desi in timpul unor asedii indelungate (la Paris sau Vicksburg) se mancau in draci. Dar pentru unele populatii africane (Ghana, de exemplu) si in zonele rurale ale Thailandei sunt consumati, fiind considerati surse de proteine… A mai ramas ceva? A, da! Carnea de om. De ce va mirati, nu ne mancam intre noi toata ziua?
Autor: PAUL IOAN
Comentarii