Daca exista cimitire umane, pentru pisici si caini, ba chiar si asa-numite cimitire de masini, atunci de ce nu ar exista si un cimitir al deseurilor spatiale, care nu sunt deloc putine. Se numeste „Punctul Nemo” si despre existenta lui a vorbit detaliat, pentru prima data, CMSEO – biroul chinez insarcinat cu conceperea zborurilor spatiale.
„Punctul Nemo” se afla in largul coastelor Antarcticii, Noii Zeelande, insulelor Pitcairn si Chile, a explicat Stijn Lemmens de la Biroul pentru deseuri spatiale al ESA (Agentia spatiala europeana) din Darmstadt. Acest loc pierdut in mijlocul Pacificului, denumit si Polul inaccesibilitatii sau Punctul Nemo, ca un omagiu adus capitanului lui Jules Verne, reprezinta locul cel mai izolat din lume, la distanta de 2.688 km de prima bucata de pamant, insula Ducie, un atol nelocuit.
„Este mai degraba o zona decat un punct”, explica Florent Deleflie, astronom la Observatorul din Paris. „Si cum aceasta zona este foarte mare, este cea mai propice pentru acest gen de operatiuni”, adauga astronomul, care precizeaza ca, si in cazul unei „caderi controlate, ramane o incertitudine asupra punctului de intrare in atmosfera al dispozitivului”. In plus, este vorba despre un loc in care se afla putina flora si fauna, spune Stijn Lemmens. „Este folosit deci ca un fel groapa de gunoi sau un cimitir spatial, pentru a folosi un termen mai politicos”, explica specialistul ESA.
Acest cimitir a primit deja intre 250 si 300 de dispozitive spatiale. Cel mai celebru este Statia spatiala sovietica Mir, de 120 de tone!
Astazi este folosit adeseori pentru navele cargo Progress care aprovizioneaza Statia Spatiala Internationala (ISS)”, arata Lemmens. Enorma Statie urmeaza si ea sa isi gaseasca sfarsitul in cimitirul „Punctul Nemo”, in 2024. Dar, chiar daca zona este parasita, in momentul in care un dispozitiv spatial porneste spre acest cimitir „traficul aerian este atentionat, ca si navigatia maritima.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii