• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » De ce ne atrag alimentele periculoase?

De ce ne atrag alimentele periculoase?

29 august 2007
in Glob
A A

Ce se petrece in creierul nostru in timp ce mâncam sau dupa masa? Joanne Labrecque, profesoara de marketing la Scoala de inalte studii comerciale din Montreal, impreuna cu colaboratorii sai, a supus 78 de barbati si 88 de femei unui chestionar, pentru a afla care sunt emotiile resimtite si motivatiile care ii determina sa consume unele produse apetisante. Informatii despre placerea de a consuma inghetata, ciocolata, chips…

Alimente bogate in calorii pe care le alegem spontan pentru a ne asigura o stare de bine si, uneori, pentru a contracara stresul produs de diverse evenimente dezagreabile. Testul efectuat a scos in evidenta faptul ca si alte alimente pot juca acest rol.

Cine ar fi crezut ca un morcov, de pilda, ar putea produce o placere la fel de mare precum cea indusa de consumul de chips sau al unui gratar? Si asta, pentru ca o mare parte dintre consumatorii moderni, avizati, au devenit tot mai constienti de impactul alimentelor asupra sanatatii, ceea ce le-a creat o rezerva fata de produsele delicioase, cum ar fi cele de tip fast-food, si le-a intarit senzatia (convingerea) ca legumele, fructele, cerealele sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii, determinându-i sa asocieze sanatatea cu placerea.

Studiul releva si faptul ca barbatii si femeile au motivatii diferite in a-si justifica optiunea pentru alimentele de acest gen. Barbatii au tendinta de a le consuma pentru a ramâne intr-o stare emotionala pozitiva, iar femeile mai degraba pentru a-si neutraliza emotiile negative, cum ar fi, de pilda, anxietatea.

Biochimia si neurologia joaca un rol important in procesul placerii de a mânca. Dupa ingerarea glucidelor, corpul nostru secreta insulina, ceea ce favorizeaza absorbtia acizilor aminati de catre celule. Nu si absorbtia acidului aminat denumit triptofan, care „regizeaza” productia de serotonina. Neasimilat de catre organism, acest acid patrunde direct in creier, unde declanseaza o productie sporita de serotonina, un neuromediator implicat in modularea dispozitiei.

De aici rezulta starea de bine resimtita dupa consumarea unui aliment bogat in glucide. Cât priveste alimentele bogate in grasimi, acestea favorizeaza productia de colecistochinina, un hormon prezent in creier si in intestin, implicat in senzatia de satietate, dar si de bine, pe care o resimtim dupa o masa bogata.

DORIN MARAN

ShareTweet
Articolul precedent

Quito – regatul celor veniti de peste mari

Urmatorul Articol

Ciorba de rosii cu carne de pasare

Articole Similare

Glob

Frica de zbor

7 iulie 2025

Un ofiter în retragere din Fortele Aeriene indiene, Dinesh K., a constatat...

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Urmatorul Articol

Ciorba de rosii cu carne de pasare

Rizoto cu ochiuri

Crema de mere

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.