Ce se petrece in creierul nostru in timp ce mâncam sau dupa masa? Joanne Labrecque, profesoara de marketing la Scoala de inalte studii comerciale din Montreal, impreuna cu colaboratorii sai, a supus 78 de barbati si 88 de femei unui chestionar, pentru a afla care sunt emotiile resimtite si motivatiile care ii determina sa consume unele produse apetisante. Informatii despre placerea de a consuma inghetata, ciocolata, chips…
Alimente bogate in calorii pe care le alegem spontan pentru a ne asigura o stare de bine si, uneori, pentru a contracara stresul produs de diverse evenimente dezagreabile. Testul efectuat a scos in evidenta faptul ca si alte alimente pot juca acest rol.
Cine ar fi crezut ca un morcov, de pilda, ar putea produce o placere la fel de mare precum cea indusa de consumul de chips sau al unui gratar? Si asta, pentru ca o mare parte dintre consumatorii moderni, avizati, au devenit tot mai constienti de impactul alimentelor asupra sanatatii, ceea ce le-a creat o rezerva fata de produsele delicioase, cum ar fi cele de tip fast-food, si le-a intarit senzatia (convingerea) ca legumele, fructele, cerealele sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii, determinându-i sa asocieze sanatatea cu placerea.
Studiul releva si faptul ca barbatii si femeile au motivatii diferite in a-si justifica optiunea pentru alimentele de acest gen. Barbatii au tendinta de a le consuma pentru a ramâne intr-o stare emotionala pozitiva, iar femeile mai degraba pentru a-si neutraliza emotiile negative, cum ar fi, de pilda, anxietatea.
Biochimia si neurologia joaca un rol important in procesul placerii de a mânca. Dupa ingerarea glucidelor, corpul nostru secreta insulina, ceea ce favorizeaza absorbtia acizilor aminati de catre celule. Nu si absorbtia acidului aminat denumit triptofan, care „regizeaza” productia de serotonina. Neasimilat de catre organism, acest acid patrunde direct in creier, unde declanseaza o productie sporita de serotonina, un neuromediator implicat in modularea dispozitiei.
De aici rezulta starea de bine resimtita dupa consumarea unui aliment bogat in glucide. Cât priveste alimentele bogate in grasimi, acestea favorizeaza productia de colecistochinina, un hormon prezent in creier si in intestin, implicat in senzatia de satietate, dar si de bine, pe care o resimtim dupa o masa bogata.
DORIN MARAN
Comentarii