Freud afirma ca bautura spirtoasa nu afecteaza atât de mult normalitatea vietii sexuale a femeilor, pe cât le-o afecteaza barbatilor.
La unele triburi amazoniene si polineziene – femeile „beau de sting” alaturi de barbati, dar asta nu le afecteaza buna activitate casnica, inclusiv ingrijirea copiilor.
Freud afirma ca bautura spirtoasa nu afecteaza atât de mult normalitatea vietii sexuale a femeilor, pe cât le-o afecteaza barbatilor.
La unele triburi amazoniene si polineziene – femeile „beau de sting” alaturi de barbati, dar asta nu le afecteaza buna activitate casnica, inclusiv ingrijirea copiilor. Barbatii „trag repede pe dreapta” si se tin sobri doar daca bautul se petrece in timpul unei ceremonii. La triburile amazoniene Acantia si Mahue-Asy, unde predomina matriarhatul (femeile organizeaza „armata”, pregatesc arme pe baza de otrava si participa efectiv la conflicte), „doamnele” din anturajul sefelor sunt obisnuite de mici (de la 5-6 ani) cu bauturi din ce in ce mai tari, ajungând la maturitate sa bea – ritualic – cantitati mari fara sa-si piarda cumpatul si prestigiul fata de supusi.
In sfârsit, din statisticile sociologilor si psihologilor cu privire la alcoolism reiese ca procentul de femei alcoolice este mic, iar printre acestea nu se manifesta o agresivitate sau o depresie atât de accentuata ca la barbati. Mai mult, de când in SUA fiinteaza asociatiile „Alcoolicii Anonimi”, extrem de rare sunt cazurile de femei care se plâng la sedinte ca dependenta de tarii le-a condus spre violenta familiala sau extra-familiala. Cele mai multe dintre bolnave se lamenteaza cu privire la reactia celor din jur si la drastica diminuare a bugetului personal.
Toate aceste „observatii de suprafata” conduc specialistii spre urmatoarele concluzii:1. Femeile rezista mai bine la bautura, chiar in cantitati „dubioase”2. Cele „euforizate” ocazional (nu si alcoolicele) nu devin violente si, nu primejduiesc mediul lor social.3. In mod miraculos, femeia „etilizata” ocazional ramâne aproape la fel de lucida si de atasata de preocuparile cotidiene.
Anumite conexiuni nervoase si activitati neuronale nu sunt afectate la femei, in comparatie cu barbatii, in cazul invadarii creierului cu alcool. Ce se intâmpla in uzina gândurilor in aceste circumstante?
Un test convingator
Prof. Markku Linoila, de la Institutul national de cercetari asupra abuzului de alcool si alcoolismului (SUA), a efectuat un test extrem de interesant pe 200 de subiecti, dorind sa inteleaga ce legatura este intre alcoolism si agresivitate, la ambele sexe.
Rezultatele au aratat ca atunci când nivelul de serotonina este scazut, alcoolul dezechilibreaza controlul neuronal al comportamentului si – la barbati – se declanseaza violenta (fizica si verbala). Dar de ce aceaste modificari (inca neclare) neurofunctionale sunt mult mai putin accentuate la femei? Pâna-n prezent, nu exista un raspuns cert.Indragostitele se ametesc mai repede
Studiile tomografice asupra creierului au atins si latura afectiva cea mai delicata a vietii – dragostea intre barbat si femeie (traim timpuri in care aceasta precizare trebuie facuta!). Rezultatele nu sunt inca foarte edificatoare, desi centri ai emotiilor de alta natura au fost depistati in zonele cerebrale numite amygdal si cortexul cingular anterior. Dar este sigur ca la indragostiti exista o irigare mai puternica a anumitor regiuni ale creierului – la femei mai mult decât la barbati. Activitatea suplimentara a inimii si a respectivelor „centre ale iubirii” (inca neprecizate), printr-un debit mai mare de sânge, conduce si la concluzia ca alcoolul dauneaza mult mai mult activitatii neuronale la femeile „cu calcâiele aprinse”. Scenariul sustinut – mai in gluma, mai in serios – de neuropsihiatrul australian Mark DeWilde este urmatorul: alcoolul etilic ajunge mai repede in creierul femeii amorezate, favorizând lipsa de precautie fata de intentiile sexuale ale barbatului. Cu alte cuvinte, daca la o femeie „normala” alcoolul nu modifica radical apetitul sexual, la cele „incetosate de iubire” si necasatorite alcoolul scade rezistenta la avansurile iubitului. DeWilde sustine ca reactia este pozitiva, anularea inhibitiei (ezitarilor, amânarilor etc.) ajutând la satisfacerea unor dorinte firesti. Asa sa fie?
„Euforizatele” se ingrasa mult mai greu
E bine stiut ca, de la o anumita vârsta – numita tandru „tineretea a doua” in loc de „prima batrânete” –, mentinerea siluetei devine o obsesie (vorbim tot de femei). Mai este stiut si faptul ca damele beau mult mai putin decât barbatii, din obisnuinta dar si din convingerea (demonstrata stiintific) ca alcoolul favorizeaza, de regula, ingrasarea. Numai ca la femeile de peste 40 de ani, statisticile arata ca regula nu se respecta decât in proportie de 40-45 la suta. Anchetele de aceasta natura din Suedia, Danemarca si Germania (unde damele beau cot la cot cu jumatatile lor, se spune) au aratat ca pe lânga rezistenta mai mare la alcool se constata si o mai mica tendita de ingrasare la femei. Interviurile au fost facute incepând din 1997 si numai dupa sarbatorile de iarna – când se presupune ca etilizarile se tin lant. Fara sa aiba vreo restrictie la cantitatea de hrana sau la continutul de grasimi, femeile care au câstigat mai putin de un kilogram sunt si cele care au baut „zdravan” (echivalentul in alcool a cinci beri pe zi!) Ancheta specialistilor scandinavi mai concluzioneaza ca tendinta este aceeasi pe tot parcursul anului, insa sondajele respective nu au aceeasi amploare si credibilitate. Ce se intâmpla? Neurologii sustin ca in acest caz rolul serotoninei este asociat cu rolul adrenalinei, hormonul secretat de glandele suprarenale. Femeile mai predispuse genetic la enervare (temperamente colerice in special) au mai multa adrenalina in sânge, iar aceasta, pe lânga alte roluri, il detine si pe acela de a „macina” depunerile de grasime, prin eliberarea aglomeratiilor de lipide. Deci aceste femei, chiar daca se euforizeaza – iar alcoolul favorizeaza depunerile de tesut adipos (grasimi) – nu se ingrasa sau se ingrasa mai greu pentru ca nivelul lor de adrenalina e mai ridicat. Dar nici aceasta explicatie nu are un inatacabil suport stiintific.De ce tac mai mult „etilizatele”?
Printre statisticile interesante si descretitoare de frunte – prezente si pe Internet – se afla si una care relationeaza bautura si debitul verbal. De exemplu, durata convorbirilor telefonice scade (la 60-65 la suta din intervievate) daca una sau ambele interlocutoare au „ciupit” ceva. Pare o contradictie cu bunul simt comun, care ne spune ca bautura deschide sufletele (uneori regretabil de mult). Este greu de crezut, dar acest fenomen este valabil in special la barbati. Daca acestora li se rupe zagazul discretiei si creste debitul de idei, la femei se intâmpla – pare-se – invers. Inspiratia lor scade, iar confesiunile scad numeric, dar creste cantitatea de amanunte picante oferite partenerei de dialog. Dr. Sylver Brown, de la Universitatea California, afirma ca un mare numar de actiuni de divort au fost declansate ca urmare a „unor marturisiri jenante” (ajunse in cele din urma la urechile cui nu trebuia) facute in stare de ebrietate (medie).
„Femeia-musculita de otet”
Explicatia genetica a rezistentei la alcool a femeilor (datele se refera la cele in vârsta de 25-50 de ani) s-ar putea lega de programarea genetica a binecunoscutei musculite de otet. Aceasta are o nevoie aproape continua de alcool etilic si produsul sau de degradare oxidativa, acidul acetic. Si asta in conditiile in care nu ii afecteaza capacitatea de reproducere. In ultimii ani, mai multe institute de inginerie genetica au declarat ca au localizat „gena sau grupul de gene responsabile cu rezistenta la alcool”. De aici si sperantele alcoolicilor intr-un tratament genetic, bazat tocmai pe inactivarea acelor gene. Ipoteza ca ar exista o legatura intre hormonul sexual feminin – estrogenul – si acest fenomen este luata in serios de cercetatori. Insa o probabilitate mai mare are implicarea altui neuromediator, si anume dopamina. Precursor al adrenalinei si noradrenalinei, dopamina este prezenta in special in zonele cerebrale ce controleaza perceptia stimulilor externi si pregatesc reactia adecvata a omului. Persoanele care devin agresive datorita alcoolului au un nivel de dopamina mai ridicat (si unul de serotonina mai scazut, dupa cum am aratat mai sus). Reactiile lor sunt exagerate, ca si cum stimulii exteriori ar fi mai mari decât sunt in realitate. Insa aceste fenomene sunt mai estompate la asa-zisele femei-musculita de otet, acestea apreciind mai bine stimulii exteriori si constientizând mai bine primejdia decât un barbat care a baut la fel de mult. Deci nivelul de dopamina nu variaza prea mult, inca nu se stie de ce.
Dar nu uitati avantajele pe care le aveti – dumneavoastra, barbatii – când iubita se euforizeaza moderat: e mai iubareata, te lasa si pe tine sa vorbesti si nu se mai enerveaza din orice. Mai mult, fustele si rochiile o vor incapea si dupa sarbatori, deci investitiile in vesminte nu vor creste (daca au de unde). Ceea ce nu inseamna ca nu trebuie sa aveti, in permanenta, situatia sub control…
Planeta „super-Terra”
Oamenii de stiinta au descoperit o planeta din categoria „super-Terra” care ar...
Comentarii