• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 23 octombrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 23 octombrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » “Dieta”marelui pradator

“Dieta”marelui pradator

6 iunie 2022
in Glob
A A

Antropologii, paleontologii si arheologii se refera la primii Homo sapiens si la stramosii lor ca fiind preponderent vegetarieni, deoarece fructele si plantele comestibile gasite in natura erau relativ usor de procurat, in comparatie cu pestele si carnea de vanat.

 Potrivit antropologilor de la Universitatea Tel Aviv din Israel si de la Universitatea Minho din Portugalia, vanatorii-culegatori „moderni” ne-au lasat o imagine gresita despre ceea ce mancau de obicei candva oamenii. Bucataria paleolitica, spun cercetatorii, a fost altfel decat slaba si verde, conform unui studiu din 2021 privind dietele stramosilor nostri din Pleistocen.

 Timp de 2 milioane de ani, Homo sapiens si stramosii sai au renuntat la plante comestibile, preferand masa din carne. Aceasta optiune i-a plasat in varful lantului trofic.

 O investigatie antropologica prin sute de studii anterioare despre evolutia omului, de la anatomie si fiziologie pana la masuratorile izotopilor din oasele si dintii umani din stravechime, sugereaza ca Homo sapiens a fost in primul rand pradator de varf, pana acum aproximativ 12.000 de ani.

 Reconstituirea listei de alimente a hominidelor care au trait cu 2,5 milioane de ani in urma este mult ingreunata de faptul ca ramasitele vegetale nu se pastreaza in timp la fel de usor ca oasele, dintii si scoicile animalelor.

 Alimentele consumate releva pozitia lui Homo sapiens in reteaua trofica, a devenit extrem de carnivor pentru noi si inaintasii nostri Homo erectus, cu aproximativ 2,5 milioane de ani in urma, si a ramas asa pana in paleoliticul superior cu aproximativ 11.700 de ani in urma.

 Stiinta a stabilit ca pentru a intelege hranirea lui Homo sapiens este mai important sa privim mediul natural decat anatomia indivizilor. In acest sens a fost dezvoltat un tip de analiza bazat pe izotopi capabili sa furnizeze informatii din resturile de smalt, despre legumele si nucile consumate de acesti hominizi. Studiile asupra comunitatilor moderne de vanatori-culegatori devin utile, deoarece o scadere a populatiilor de animale mari si fragmentarea culturilor din intreaga lume a dus la un consum mai mare de plante, culminand cu revolutia neolitica a agriculturii.

 Insa acestea nu inseamna ca ar trebui sa mancam mai multa carne. Trecutul nostru evolutiv nu este un ghid de instructiuni despre sanatatea umana, caci – subliniaza cercetatorii – lumea noastra nu mai este la fel.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Legendarul Avalon

Urmatorul Articol

Stil rafinat

Articole Similare

Glob

Parcursuri sinuoase catre premiul Nobel

15 octombrie 2025

Daca unii dintre laureatii premiilor Nobel au urmat un parcurs scolar clasic,...

Glob

Robotul ultrarealist

6 octombrie 2025

Ai-Da a prezentat la începutul lunii iulie noul sau tablou, un portret...

Glob

„Dimensiunea” reala a Africii

29 septembrie 2025

Pe harta lumii utilizata în salile de clasa din întreaga lume, suprafata...

Glob

Misterul unui diamant

23 septembrie 2025

La un secol dupa ce a fost depus într-un seif, Daria-i-Noor înca...

Glob

Cand va disparea Universul?

17 septembrie 2025

Un nou studiu bazat pe derularea unor simulari în cadrul unui model...

Glob

Dronele colecteaza deseurile

7 septembrie 2025

Versantii Everestului sunt atât de poluati încât uneori sunt descrisi drept groapa...

Urmatorul Articol

Stil rafinat

Stiuca rasol

Latura paranormala a fenomenului OZN

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

9 octombrie 1859 – S-a nascut Alfred Dreyfus, victima celei mai mari erori judiciare

15 octombrie 2025

Alfred Dreyfus a fost un ofiter francez de origine evreiasca, cunoscut în...

Citeste mai departe
Blitz

Cele mai palpitante filme despre supravietuire

15 octombrie 2025

Filmele de supravietuire au fascinat dintotdeauna publicul prin povestiri intense despre lupta...

Citeste mai departe
Blitz

Obiecte cu poveste

15 octombrie 2025

O parte esentiala a patrimoniului etnografic, teascurile pentru presat struguri vor putea...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Când „dulcele” devine amar

15 octombrie 2025

Atrasi de produsele comestibile cu gust dulce, copiii fiind cei mai rasfatati...

Citeste mai departe
Femina Club

In atentie decolteul si gâtul

15 octombrie 2025

Preocupate excesiv de aspectul obrazului, uitam adesea ca decolteul si gâtul au...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu ciuperci

15 octombrie 2025

3 teline mari, 5 linguri unt, 10 ciuperci, o ceapa, o lingura...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.