• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 17 decembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 17 decembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Fascinatia unei legende

Fascinatia unei legende

2 mai 2002
in Glob
A A

          Ma opresc în aceasta saptamâna la o carte mai speciala, nici proza, nici poezie. O carte dedicata unei mari sportive care a însemnat la vremea respectiva si proza buna, si poezia imponderabila: Iolanda Balas.

          Ma opresc în aceasta saptamâna la o carte mai speciala, nici proza, nici poezie. O carte dedicata unei mari sportive care a însemnat la vremea respectiva si proza buna, si poezia imponderabila: Iolanda Balas. Nascuta pe 12 decembrie 1936, la Timisoara, copilul a fost bucuria familiei Balas, desi s-a nascut mai degraba firava decât „zdravana si robusta”. Nimic din aceasta fragilitate nu anunta marea campioana de mai târziu. Activitatea sportiva a început-o în clasa a treia si atunci când cineva i-a strigat din tribuna „bravo, Iolly!”, acest lucru nu a ramas fara ecou, atâta vreme cât cea care rostise acele cuvinte era Luiza Ernst, campioana României la pentatlon. Drumul spre cariera sportiva fusese deschis si asta se întâmpla la clubul „Electrica” din oras. În cele din urma, Iolanda a ales saritura în înaltime. Alegere pentru o viata. Peste frânghia de rufe de-acasa a sarit 1,25 m. Pe stadion a sarit din prima peste stacheta ridicata la 1,30 m. În 1950, fetita de 14 ani sare 1,40 m si devine faimoasa, vestea ajungând pâna la Bucuresti. Iolanda Balas debuteaza în atletism cu ocazia Campionatelor Nationale ale României din 1951, pe fostul stadion al Republicii din Dealul Spirii. Sare din prima încercare 1,51 m, record al tarii! Iolly se muta la Bucuresti si intra în rândurile clubului Casa Centrala a Armatei. Uneori ai nevoie de un an de munca pentru a reusi un centimetru în plus la saritura în înaltime. În 1955, tot pe stadionul Republicii, Iolanda Balas sare 1,70 m! Anul 1956 era un an special, era anul olimpiadei de la Melbourne. Iolanda Balas tintea în sus, nu-si spusese ultimul cuvânt. Recordul mondial al momentului era de 1,74 si apartinea unei atlete britanice. Pe 14 iulie 1956, Iolanda Balas sare, la Bucuresti, 1,75 m si devine campioana mondiala la 20 de ani! Ambitioasa, fosta sportiva de la „Electrica” Timisoara a raspuns unui reporter, care pusese o întrebare tipizata: „Îmi doresc ceea ce îmi lipseste, aurul olimpic”. Dar la Melbourne n-a fost sa fie. Considerata de unii politruci ai vremii „tradatoare de tara”, Iolanda Balas avea sa-si demonstreze vointa si talentul iesite din comun patru ani mai târziu, la Olimpiada de la Roma din 1960, pe Stadio Olimpico. În vara acelui an, s-a întâmplat ceva incredibil. Campioana noastra mondiala si-a dorit nu doar un titlu olimpic, ci si o performanta. A sarit din prima 1,77, nou record olimpic, dar a cerut ridicarea stachetei la 1,81! A stabilit un al doilea record olimpic în doar câteva minute! Când a cerut ridicarea stachetei la 1,85 m tribunele, 100000 spectatori, au amutit. A reusit un al treilea record olimpic din a treia încercare. O superpremiera absoluta. Ca un gest de multumire pentru tribune, Iolanda Balas a mai cerut o ridicare a stachetei cu doi centimetri. Ceea ce era de-acum prea mult… Ma opresc, în finalul acestor rânduri, la o performanta pe care o tin si eu minte. La Bucuresti, în 1964, am urmarit la televizor, cred ca era o transmisiune în direct (?) saritura exceptionala de la Olimpiada de la Tokyo, momentul în care Iolanda Balas, nu doar ca a câstigat a doua medalie olimpica, dar a reusit un record olimpic uluitor: 1,90 m. tin minte si acum imaginea Iolandei Balas cu mâinile ridicate spre cer în secundele imediat urmatoare sariturii. Dintr-un motiv mai mult sentimental reproduc acea fotografie pentru cititorii mai tineri decât mine.

ShareTweet
Articolul precedent

Budinca de taietei

Urmatorul Articol

Dilemele stiintei mileniului trei

Articole Similare

Glob

Metoda moderna de traducere a manuscriselor antice

15 decembrie 2025

Cercetatorii din Israel spera sa faca noi descoperiri despre istoria evreilor prin...

Glob

Fluierul „politistului” antic

8 decembrie 2025

Un fluier vechi de 3.300 de ani, sculptat dintr-un os de deget...

Glob

Astronautii chinezi gatesc în spatiu

3 decembrie 2025

Cuptorul cu aer cald livrat la bordul statiei spatiale chineze de capsula...

Glob

Artizani de cochilii

23 noiembrie 2025

Oamenii de stiinta au descoperit la Charente-Maritime, în sud-vestul Frantei, cel mai...

Glob

Marele Muzeu Egiptean

18 noiembrie 2025

Muzeul, care a fost inaugurat oficial la Cairo, prezinta cele mai emblematice...

Glob

Degradare în leaganul civilizatiei

11 noiembrie 2025

Autoritatile din Irak trag un semnal de alarma în ceea ce priveste...

Urmatorul Articol

Biftec haiducesc

Crap special

Salata

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

11 decembrie 969 – Asasinarea împaratului bizantin Nicefor al II-lea

15 decembrie 2025

Nicefor al IIlea Focas (Nikeforos Fokas) a domnit ca împarat bizantin între...

Citeste mai departe
Blitz

Cele mai bune filme despre Frankenstein

15 decembrie 2025

Savantul Frankenstein si creatura sa monstruoasa au captivat generatii întregi, dand nastere...

Citeste mai departe
Blitz

Enciclopedie a provinciei

15 decembrie 2025

Primul volum al trilogiei „Encyclopaedia Bannatica”, semnat de medicul timisorean Adrian Badescu,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Alimente sanatoase pentru vasele de sânge

15 decembrie 2025

Consumul excesiv de alimente procesate sau de grasimi nesanatoase poate duce la...

Citeste mai departe
Femina Club

Stralucire si luminozitate

15 decembrie 2025

Exista multiple „trucuri” la care e bine sa apelati pentru a da...

Citeste mai departe
Femina Club

Legume cu smantana

15 decembrie 2025

1 kg legume fierte, 250 ml smantana, 30 g faina, sare, 50...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.