Nu vorbim despre senzationala calatorie a celebrului negustor venetian, Marco Polo, in acel capat al lumii – Patagonia, extremitatea continentului sud-american, ci ne situam la mii de kilometri distanta de aceasta, chiar daca tot despre Tara de Foc este vorba.
Mai exact, sub acest nume era cunoscut actualul Azerbaidjan. Dupa ce Marco Polo a vizitat orasul persan Baku de atunci, a scris despre numeroase flacari misterioase care se gaseau in toata regiunea: „Este cel mai interesant si mai fascinant lucru, care nu poate fi vazut nicaieri altundeva”.
Se considera ca focurile naturale din Azerbaidjan au jucat un rol crucial in vechea religie zoroastriana, fondata in Iran si dezvoltata aici in jurul anilor 1000 i.Hr. Pentru zoroastrieni, focul este o legatura intre oameni si lumea supranaturala, un mediu prin care se poate obtine o intelegere spirituala si intelepciune.
Astfel de fenomene au fost odata abundente in zona, insa au condus la o reducere a presiunii gazelor subterane, interferand cu extractia comerciala a acestora, exploatarea rezervelor din Azerbaidjan a cauzat epuizarea majoritatii lor.
Dintre focurile naturale care ard in prezent aici, Yanar Dag („Muntele arzator”) este cel mai impresionant. Un zid de foc lung de 15 metri, care nu se stinge niciodata, arde fara incetare de-a lungul marginii unui deal, unde flacarile efectiv tasnesc in aer dintr-un strat subtire si poros de gresie. Explicatia oferita pentru incendiile Yanar Dag este efectul aprinderii gazelor de hidrocarburi emanate din subsol.
Oricare ar fi motivul, aceste incendii ard incontinuu de 4.000 de ani. Experienta vederii lor este impresionanta atat noaptea, cat si iarna. Cand zapada cade, fulgii se topesc in aer inainte de a ajunge la sol. In plus, vantul constant Absheron face acest loc si mai misterios, creand forme bizare de flacari.
Limbi de foc se ridica, de asemenea, de pe suprafata raurilor situate langa deal cunoscute sub numele de Yanar Bulaq sau „izvoare arzatoare”, ele pot parea inofensive, dar se aprind accidental cu usurinta.
Cu toate acestea, localnicii cred in proprietatile lor curative si petrec ore intregi facand bai de picioare in ele.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii