Un calcul simplu ne arata, pe la începutul deceniului trecut, ca aproape 90% din savantii si cercetatorii tuturor timpurilor erau, atunci, în viata – si nu stateau deloc degeaba, dar absolut deloc..
Un calcul simplu ne arata, pe la începutul deceniului trecut, ca aproape 90% din savantii si cercetatorii tuturor timpurilor erau, atunci, în viata – si nu stateau deloc degeaba, dar absolut deloc….Cum nu stau nici acum, dimpotriva, lucreaza furibund, dupa cum ne arata revistele si posturile TV de stiinta. Sa inventariem…
Dupa 14 ani de servicii ireprosabile aduse umanitatii, sonda-robot „Galileo” a fost distrusa de catre constructorii ei (sau de catre urmasii constructorilor ei). De ce? Pentru a nu influenta cumva evolutia vietii – eventuala!… – pe satelitii planetei gazoase Jupiter. Pâna însa a fi condamnata si executata, „Galileo” a adus o uriasa contributie bagajului de cunoastere al lui Homo sapiens. n În decembrie curent un al doilea „Titanic” va fi lansat la apa, din santierele navale de la Saint-Nazaire, din Franta. Pachebotul, de dimensiunile unui imobil de 23 de etaje, se numeste „Queen Mary 2” si va fi un adevarat oras turistic plutitor: 2.620 pasageri, 1.253 membri de echipaj, sala de mese principala de 1.350 de locuri plus alte restaurante auxiliare, plus o uriasa sala de spectacole, 15 punti – una peste alta, fireste – 80.000 de hublouri, 5.000 de trepte de scari, 3.000 cabine telefonice, 8.350 extinctoare, 250.000 metri cubi de mocheta si 250 tone de vopsea, folosita pentru acoperirea a 550.000 metri patrati de punte, plafon si podea de cabine, salon, culoar. Viteza: (doar) 50 km/ora, suficienta însa pentru o lunecare lina printre insulele din Caraibe. Cu prima comanda – închirierea pe 6 luni a unui apartament (plutitor) de lux – „Queen Mary 2” are deja echivalentul carburantului pentru tot anul 2004. Turismul maritim prinde aripi, inginerii constructori de nave au de lucru pâna peste cap…
Din oceane, spre Cosmos. Pentru a repera materia neagra – invizibila, pâna acum – probabil, formata din particule exotice, altele decât cele pe care le cunoastem, astronomii francezi de la Observatorul din Midi-Pyrénées s-au folosit de o aglomeratie de stele, care a fost pe post de… „lupa”, de lentila gravitationala. Urmare a experientei, astronomii au reusit sa stabileasca repartitia materiei invizibile în aglomeratia stelara, stabilind ca materia neagra joaca rol de liant între galaxii.
Surprinzatoarea criza messiniana
Marea Mediterana a pierdut 70% din apa în urma cu 5,5 milioane...
Comentarii