Pe la mijlocul ultimei toamne a mileniului, intelectualii români au fost convocati la Cheile Dâmbovitei, lângã Rucãr, de cãtre dramaturgul si luptãtorul pentru culturã care este Paul Everac. A fost vorba, de fapt, de un simpozion, desfãsurat sub genericul „Traditie si globalizare”, chiar în incinta teatrului pe care Paul Everac l-a construit în munti, pe colina Gruiului, de fapt, în propria-i curte! Amplasamentul este fabulos – un peisaj de 1000000 de dolari, cum spun americanii – curtea Teatrului din Gruiu este întesatã cu statui si busturi ale dramaturgilor români, iar pe soseaua Rucãr – Bran sunt presãrate, tot de cãtre neobositul Paul Everac, monumente literare: „Nunta Zamfirei” (grup statuar, cu poezia lui Cosbuc, sãpatã pe o placã de bronz), „Legenda mesterului Manole” (lemn si otel plus balada încrustatã), „Riga Kripto si Lapona Enigel” etc.
Pe la mijlocul ultimei toamne a mileniului, intelectualii români au fost convocati la Cheile Dâmbovitei, lângã Rucãr, de cãtre dramaturgul si luptãtorul pentru culturã care este Paul Everac. A fost vorba, de fapt, de un simpozion, desfãsurat sub genericul „Traditie si globalizare”, chiar în incinta teatrului pe care Paul Everac l-a construit în munti, pe colina Gruiului, de fapt, în propria-i curte! Amplasamentul este fabulos – un peisaj de 1000000 de dolari, cum spun americanii – curtea Teatrului din Gruiu este întesatã cu statui si busturi ale dramaturgilor români, iar pe soseaua Rucãr – Bran sunt presãrate, tot de cãtre neobositul Paul Everac, monumente literare: „Nunta Zamfirei” (grup statuar, cu poezia lui Cosbuc, sãpatã pe o placã de bronz), „Legenda mesterului Manole” (lemn si otel plus balada încrustatã), „Riga Kripto si Lapona Enigel” etc. – doi kilometri de drum care sunt un unicat în lume! Participantii la simpozion (acad. Rãzvan Theodorescu, regretatul Laurentiu Ulici, prof. Dan Zamfirescu, directoarea postului Radio România Cultural – doamna Ana Maria Sireteanu, prof. Ion Dodu Bãlan, poetul Nicolae Dragos) au avut contributii si propuneri interesante – deplângând, toti, în corpore, starea jalnicã a culturii, astãzi, si dramatica spãlare de creiere la care este supus cetãteanul român, mai ales cel tânãr – de cãtre puzderia de posturi de televiziune si radio care ne înconjoarã. O excelentã impresie a lãsat, în final, proiectarea unui excelent CD-ROM, realizat de un grup de studenti de la Universitatea Politehnica din Bucuresti, despre etnografia si folclorul diverselor regiuni ale României – o demonstratie cã solutia culturii existã (modernizarea comunicãrii si bransarea la metabolismul lumii), ca si interesul tinerilor intelectuali. A iesi pe Internet cu produsele culturale pe care le are civilizatia noastrã a construi site-uri, prin care sã ne spunem cuvântul nostru cãtre lume, a invita românii dar si pãmântenii de aiurea sã viziteze minunile culturii noastre – asa cum este acest extraordinar Teatru de pe Grui – sau sã participe la momentele culturale globalizante (Festivalul „George Enescu”, de pildã, dar si festivalul Eco-Etno-Folk-Film de la Slãtioara, unde romancierul si constructorul de culturã care este Dinu Sãraru a reusit miracolul de a aduce, într-un sat românesc, filme documentare si vizitatori din 25 de tãri!) – iatã rezolvãri ale situatiei penibile si nemeritate în care se zbate cultura româneascã din ultimul deceniu.
O altã manifestare privind viitorul a avut loc, spre sfârsitul toamnei, chiar la Parlamentul României, în organizarea dinamicului Dinu Sãraru si a Forumului Democratic din România: „Sãnãtatea tãranului român”. Au participat medici, sociologi, oameni de culturã, prezentând date pur si simplu înspãimântãtoare despre ceea ce se poate întâmpla cu românul de mâine dacã autoritãtile de astãzi nu iau mãsuri de salvare, în al 12-lea ceas. Au vorbit prof. univ. Dorin Sarafoleanu ( sef clinicã, Spitalul Sf. Maria, Bucuresti), prof. univ. dr. Florin Popa (directorul Spitalului Sf. Pantelimon, Bucuresti), dr. Mioara Rãdulescu din Slãtioara, (conducãtoare a Programului „Sãnãtatea tãranului”), dr. Dragos Serafim (Spitalul de copii din Râmnicul Vâlcea), dr. Viorica Mincu (director Policlinica TBC Râmnicul Vâlcea), general dr.Ion Pascu (directorul Spitalului Elias), au condus lucrãrile gen. dr. Vasile Cândea (presedintele Academiei Oamenilor de Stiintã din România), scriitorul Dinu Sãraru si prof. univ. Ilie Bãdescu (presedintele Asociatiei sociologilor din România) – i-am mentionat pe toti, pentru calitatea si puterea mesajului si pentru originalitatea ideii: este timpul sã tragem toate semnalele de alarmã cu putintã, si trebuie sã o facem chiar în inima si creierul tãrii, adicã în Parlamentul României.
Medicamentul care regenereaza dintii
Cercetatorii japonezi propun o solutie pentru „cosmarul” zâmbetelor fara dinti, testând un...
Comentarii