Binecunoscutul spectacol cu (mult) public, ce aminteste de luptele gladiatorilor, dar care are drept victime tauri, a generat nenumarate controverse, între care si unele „stiintifice”. Cel mai raspandit, dar si contestat în ultimele decenii este mitul potrivit caruia animalul condamnat la o moarte cruda s-ar înfuria la vederea culorii rosii. Motivul? Aceasta fiind si culoarea sangelui, taurul dornic sa se „razboiasca” fatal cu oamenii din arena s-ar napusti orbeste asupra capei, care, fireste, e rosie.
De fapt oamenii de stiinta au relevat un amanunt esential al coridei – care nu, nu poate fi considerata un sport: taurii nu disting culorile, în ochii lor rosul fiind o nuanta de gri. Ceea ce îi înfurie ar fi de fapt agitarea permanenta, provocatoare a bucatii de carpa de catre toreador sau matador. Pentru confirmare, s-a efectuat un test, într-o arena fiind amplasate cape de culori diferite (alba, rosie si albastra), dar nemiscate. Iar taurii au reactionat similar fata de toate, cea rosie fiind chiar ultima atacata.
Legenda potrivit careia taurii se înfurie la vederea rosului a aparut în anul 1580, cand scriitorul englez John Lyly (1553-1606) a mentionat acest fapt în una dintre lucrarile sale. De retinut si ca nu toti taurii sunt ucisi în arena. Daca un animal s-a dovedit foarte curajos, spectatorii pot folosi batiste albe pentru a convinge toreadorii sa lase taurul în viata. Astfel, sunt cazuri rare în care luptatorii patrupezi sunt dusi înapoi, în ferma în care au crescut, unde mor de moarte buna.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii