1,500 kg peste, putin ulei, 1/2 paharel vin, o ceapa, o bucatica unt (untura), sare si piper.
Umplutura: 2 oua, 2 catei usturoi, 200 g slanina, o legatura patrunjel verde.
Curatam pestele, scoatem osul amar de la cap, dam sare si piper, turnam putin ulei si putin vin si lasam sa stea cam o ora. Pregatim o umplutura din oua tari (fierte), usturoi, patrunjel verde si slanina, tocate împreuna cu laptii crapului si cu o bucatica de ceapa prajita. Punem si putin pesmet. Amestecam bine, umplem crapul si îl coasem. Punem pestele în tava si turnam deasupra 1/2 pahar de apa si 1/2 pahar de vin. Punem si o bucatica de unt sau de untura. Dam la cuptor, iar dupa o ora, cand crapul s-a rumenit pe o parte, îl întoarcem pe partea cealalta. Cand este gata, îl servim.
Tort de bezele
8 albusuri, 400 g zahar pudra, unt pentru uns tava.
Crema: o lingura cu varf cacao, 3 linguri faina, 4 linguri zahar, 500 ml lapte, 100 g unt proaspat, rom sau esenta de portocale.
Se bat albusurile spuma si se adauga, amestecand usor, zaharul. Se coc pe rand patru foi, întinzand albusul potrivit de gros pe fundul tavii de tort, bine uns cu unt si presarat cu faina. Se scot foile numai dupa ce s-au racorit complet, altfel se sfarama. Se fac separat cateva bezele mici, pentru garnitura.
Pentru foi preparam urmatoarea crema: freacam cacao cu 1-2 linguri lapte, pana se inmoaie complet. Adaugam zaharul, apoi faina, amestecand continuu, si turnam laptele clocotit. Asezam cratita pe aragaz si o tinem pana începe sa fiarba. Amestecam sa nu se prinda de fund si sa nu ramana cocolose. Cand este destul de legata, o dam la o parte si dupa ce s-a racorit, punem pe rand bucatele mici de unt frecand mereu, pana incorporam tot untul si crema a devenit spumoasa. Adaugam rom sau esenta de portocale.
În loc de crema de mai sus, se poate pune între foile de bezele numai frisca batuta cu zahar. Tortul se asaza cu o ora înainte de a fi servit; daca asteapta mai mult, foile de bezele se inmoaie prea tare.
Comentarii