Exista oameni de stiinta care au incercat si incearca sa demonstreze multe dintre ciudateniile cu care natura ne copleseste. La fel de atractive sunt si locurile ciudate ale Terrei, unde multi curiosi se intrec in a le cunoaste. Adevarate minuni naturale, unele dintre ele devenind deja, foarte cunoscute.
Oglinda de sare
Este vorba despre cea mai spectaculoasa oglinda naturala din lume, cum este numit Salar de Uyuni din Bolivia. Cunoscut ca fiind cel mai mare podis de sare din lume, cu o dimensiune de 12.000 kmp, acesta se afla la altitudinea de 3650 m deasupra marii. Impresionanta suprafata de sare s-a format cu milioane de ani in urma, cand marea care acoperea podisul s-a retras, lasand in urma, lacurile cunoscute astazi sub denumirea de Titicaca, Poopo dar si salinele Uyuni si Colpasa. Specialistii preocupati de cercetarea locului, estimeaza ca la Salar de Uyuni ar fi rezerve de 10 milioane tone de sare.
Cum insa natura reuseste sa intrige din ce in ce mai mult oamenii de stiinta, iata ca la Salar de Uyuni s-au descoperit, pe langa rezervele impresionante de sare, si imense rezerve de litiu, fiind recunoscuta ca cea mai mare rezerva naturala de litiu din lume. Cand ploile lasa un strat fin deasupra podisului, aici au loc cele mai fascinante spectacole naturale de pe Pamant, fara a mai vorbi de faptul ca odata pasind pe aceste locuri, ai impresia ca plutesti pe un cer imens, nesfarsit, nestiind unde se termina Pamantul si unde incepe orizontul. Datorita conditiilor neprielnice aici au reusit sa supravietuiasca doar pasarile flamingo, o specie rara de pasari colibri iar flora sa se rezume la doar niste cactusi. Undeva, in aceasta imensitate alba a fost ridicat un hotel de sare care face ca misterul acestor minuni naturale sa creasca si mai mult.
Insula Papusilor
Multi dintre cei care nu au stiut pana acum de existenta acestui loc aflat in apropierea orasului Mexico City din Mexic, ar putea crede, luandu-se dupa denumire, ca este un loc de joaca pentru copii. Ei bine nu. Putem spune ca este chiar inspaimantator daca ne uitam la papusile mutilate agatate in copacii de un verde smarald. Cum a aparut Insula Papusilor?
Locul a folosit la inceput drept refugiu pentru mexicanul Don Julian Santana care a ales sa-si paraseasca familia si sa se mute aici pentru a "multumi" spiritul unei fetite gasita inecata intr-un canal din spatele casei sale. Obsedat de moartea ei acesta a spanzurat prima papusa gasita plutind pe rau intr-un copac, fiind convins ca numai asa va proteja insula. Cum insa Santana, se pare ca suferea de o boala a mintii, a inceput sa caute papusi prin gunoaie pe care le mutila (le decapita, le scotea ochii sau le rupea mainile) apoi le-a agatat in copaci. Daca ziua imaginile cu papusile schilodite sunt mai usor de tolerat, la caderea noptii acestea devin infricosatoare. In 2001, Santana a fost gasit inecat chiar in raul unde fusese gasita si fetita care-i tulburase mintea. Insula Papusilor infricosatoare a devenit mai apoi o atractie pentru curiosi, mai ales pentru cei pasionati de povesti cu locuri bantuite, unii dintre ei, sustinand cu convingere, ca aud cum papusile soptesc intre ele. Imaginatia n-are limite, nu-i asa?!
Raul colorat
In Columbia, algele de pe fundul raului Cano Cristales ofera un spectacol unic, de-a dreptul uimitor, fiind cunoscut si sub numele de Raul in Cinci Culori, Raul Curcubeu sau Raul ce Curge spre Paradis. Unicitatea acestui rau este data de algele verzi, rosii albastre sau violet ce traiesc in albia sa si il coloreaza in superbe nuante de rosu, albastru, verde etc. Chiar daca "spectacolul" tine doar cateva zile din luna noiembrie, uimitorul proces transforma un rau normal in cel mai frumos rau din lume.
Locuri fascinante, ciudate chiar care atrag cercetatorii.
IOANA FLORIA
Comentarii