Credem ca stim cam tot ce se poate sti despre planeta pe care locuim si despre lumea din care facem parte, însa adevarul este cu totul altul. Pe Terra exista în prezent circa 210 tari, iar multe dintre ele „ascund” detalii ce pot parea (sau chiar sunt) senzationale. Omul se afla în vârful piramidei. Merita din plin sa începem aceasta prezentare cu elementul fara de care nu am putea vorbi despre civilizatie: educatia. Ei bine, cei mai multi oameni educati traiesc în Canada, unde 50% din populatie s-a scolit la nivel postliceal. Tara nord-americana este urmata de Israel (45%) si Japonia (44%). Ceea ce explica multe lucruri, nu-i asa?
Pozitiv sau negativ? E greu de calificat un fenomen de genul celui prezentat mai jos: cea mai tânara populatie din lume se afla în statul african Niger, în general caracterizat prin nivelul scazut de educatie si saracie. O fi de bine? Calculul pentru „cea mai tânara tara” se face pe baza procentului de locuitori sub vârsta de 15 ani. În prezent, Niger detine aceasta pozitie, cu aproximativ jumatate din populatia sa ajunsa la pubertate (49%). În acelasi timp, fara o legatura explicita între natalitate si caracteristicile geoclimatice ale tarii, Mongolia ocupa primul loc în ceea ce priveste densitatea populatiei: doar 4 persoane pe kilometrul patrat. Carevasazica, poti pribegi mult si bine prin tara asiatica fara sa întâlnesti alta fiinta umana. La polul opus, cartierul Mong Kok din Hong Kong înregistreaza uluitoarea densitate de 340.000 de creaturi umane pe kilometrul patrat! E greu de descris în ce conditii pot trai atâtia oameni.
„Export” de civilizatie (!?). Tot la capitolul cu minus se plaseaza si greutatea (în kilograme corp, nu în conturile din banci!) oamenilor din ziua de azi. Binefacerile perverse ale evolutiei rapide a nivelului de civilizatie, tradus inclusiv prin stimularea preferintelor pentru lene, petreceri, dezmat mai mult decât desantat, au dus si la deformarea cât se poate de reala a constitutiei noastre fizice. În limbaj medical, ea se cheama obezitate ori, mai blând – dupa caz – supraponderalitate. Si aflati ca populatia cea mai supraponderala/obeza traieste în mica insula Nauru. Cu peste 95% din locuitori având aceasta caracteristica, natiunea din Nauru este, de departe, cea mai grasa de pe Pamânt. De mentionat însa ca epidemia de obezitate de aici este „importata” odata cu mâncarea cu fast-food din Vest, care a coincis cu un standard crescut de viata, în secolul XX, datorita exporturilor de fosfat.
Genetica si extinctia populatiilor. Chiar daca pe multi pamânteni nu îi intereseaza problema absolut deloc, disparitia unor populatii distincte de pe planeta reprezinta un subiect cât se poate de serios. E si cazul mutatiilor genetice nefaste, care afecteaza cel mai puternic comunitatea inuitilor din Groenlanda, potrivit unor studii americano-daneze. În ultimii 20 de milioane de ani numarul acestora a scazut permanent, cauza principala fiind casatoriile consanguine, care au determinat foarte multe maladii genetice ce duc, neîndoielnic, la extinctie!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii