• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 20 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 20 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Modelatorii de viitoruri

Modelatorii de viitoruri

15 noiembrie 2001
in Glob
A A

          Una din întâmplarile culturale mari ale anului 2001 – pe care v-o relatez cu placere – s-a petrecut chiar în România, unde peste o suta de viitorologi s-au strâns la Brasov, la început de septembrie. Era al XVII-lea Congres al WFSF, Federatia Mondiala a Asociatiilor de Studiu al Viitorului.

          Una din întâmplarile culturale mari ale anului 2001 – pe care v-o relatez cu placere – s-a petrecut chiar în România, unde peste o suta de viitorologi s-au strâns la Brasov, la început de septembrie. Era al XVII-lea Congres al WFSF, Federatia Mondiala a Asociatiilor de Studiu al Viitorului. Prima fusese tot la Bucuresti, în 1972, cu Mircea Malita si Bertrand de Jouvenel, printre fondatori. Tema, acum: „Multe culturi, o singura civilizatie: dezvoltarea locala si globalizarea” (prima jumatate a titlului fiind luata dupa titlul unei carti a viitorologului român M.Malita). S-a discutat, la foarte înalt nivel stiintific, despre cercetarea viitorologica, reinventarea omului (!), viitoruri posibile în dezvoltarea si organizarea sociala, identitate culturala, despre Secolul Cunoasterii si al Învatarii (cel în care ne aflam, fireste), despre statul-natiune, piata libera si conceptul de democratie (delicat subiect…), despre uneltele de decizie publica în lumea globalizata, fraza-cheie din finalul congresului, cea de implicare sociala, fiind pur si simplu poetica: Lungul Mileniu al III-lea începe cu un mic prim pas: cel al actiunii directe si imediate.
          Personal am vorbit despre inevitabila revolutie în care va intra sistemul de educatie actual – si repet, ca sa va conving, doar doua dintre argumentele prezentate: 1) în puterile emergente de astazi (China, India), tari cu un teribil ritm de crestere a bogatiei nationale, parintii de astazi si de mâine vor dori pentru copiii lor studii superioare; care, din pacate, nu sunt posibile în conditiile lumii anilor 2020, deoarece în acel an – uluitoare constatare! – numarul de candidati în facultati, chiar dintre tinerii acestor tari (care, împreuna, vor aduna circa 2,5 miliarde de locuitori) depaseste numarul tuturor locurilor din toate facultatile Pamântului!; si 2) în 2010, datorita pensionarilor, deceselor, dar si din cauza salariilor neatractive (pe tot Pamântul) lumea profesorilor se va micsora cu o treime… Ce facem, deci? Renuntam la învatare? Nu, fireste, schimbam învatarea, aceasta a fost demonstratia mea, acceptata si preluata de specialistii în viitoruri. Adica implicam Radio-ul si Televiziunea în procesul de învatare, PC-ul si Internet-ul, taberele de vacante (ca lejere scoli specializate), muzeele vii de stiinta, spatiile cu potential de agorae (gen Casele de Cultura pentru Tineret, de la noi), scolile de reciclare pentru someri, dar si cele de specializare pentru companiile si întreprinderile care îsi cresc singure angajatii etc. etc.
          Doua seri, oferite de organizatori (Universitatea Marii Negre, cu sprijinul Ministerului Informatiilor Publice si al Comisiei Nationale a României pentru UNESCO) au contribuit, cred eu, din plin, la imaginea buna despre România, cei peste o suta de viitorologi au plecat, sper eu, la ei acasa, adica în Franta, Germania, SUA, Polonia, Spania, Italia, Filipine, Australia, Venezuela, Finlanda (de unde doua profesoare specialiste în prognoze au adus o echipa de elevi de liceu, membri ai unui club de jurnalisti, care au tinut o revista pe Internet in tot timpul congresului!), Ungaria, Japonia, China. Una a fost la Coliba Haiducilor, în superba Poiana (unde o adevarata mina de aur ne va aduce valuta în mari cantitati, în viitor – fireste, daca ne construim autostrazile si ne modernizam infrastructura, pentru a le da vecinilor de sat planetar posibilitatea sa ne viziteze…), într-un cadru folcloric perfect potrivit temei Congresului (de la local la global – iar noi, iata, am aratat cu ce putem globaliza!) – si, o a doua, la restaurantul „Cetate”, unde cadrul medieval dar mai ales o orchestra de lux, pur si simplu, au plimbat oaspetii prin vechea istorie a unei tari cu istorie dar si prin muzica mare a lumii, momentul final al unei „Ciocârlii” exceptional interpretate, lasându-i pe viitorologi fara grai.
          Cu manifestarea de la Brasov, cu ceea ce s-a însamântat în mintile oamenilor de uriasa influenta care ne-au vizitat, s-a facut, cred eu, o excelenta investitie de imagine, pentru un viitor pe care tara mea sa-l poata întâmpina normal, fara prejudecatile stupide care, astazi, din pacate, ne înconjoara.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Cascaval in aluat

Urmatorul Articol

Budinca de branza de vaci

Articole Similare

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Glob

Descoperire la fortareata Tell Abu Saifi

19 mai 2025

Accesul spre marea fortareata antica egipteana din nordul desertului Sinai se facea...

Glob

Ruine din Marele Zid Chinezesc

12 mai 2025

Noua sectiuni ce ar fi facut parte din Marele Zid Chinezesc, despre...

Urmatorul Articol

Budinca de branza de vaci

Galuste la cuptor

Supa din legume

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.