Nu ne vom referi la cine stie ce deprinderi nefericite si terifiante, ci la cateva traditii specifice unor zone din Africa, legate nu de etnie, cum ar fi de asteptat, ci de teritorii pe care locuiesc, eventual, doua sau mai multe grupuri etnice. Oricum, ideea de spectacol si de insolit nu lipseste din aceste manifestari.
Nunta cu maturi si oua. In Sudan, in timpul ceremoniei nuptiale numite „nincak endog”, mirii trebuie sa arda sapte maturi, apoi, amandoi fiind asezati fata-n fata inaintea usii casei lor, o domnisoara de onoare, cum ar fi pe la noi, sparge mai multe oua pe picioarele mirelui. Pasul urmator il face mireasa, careia ii revine „placuta” sarcina de a spala picioarele alesului inimii, dupa care se va catara pe un butuc, spre a-si dovedi astfel supunerea fata de barbat (sic!). Ma rog, ce mai poti spune, daca asta ii face si placere?…
Sfantul „vechiturilor zburatoare”. Pare cam bizara aceasta alaturare, insa ea se refera la un obicei care, sub o forma sau alta, exista si in alte locuri din lume. In Africa de Sud, ba chiar, vorbind foarte precis, in cartierul Hillbrow din Johannesburg, locuitorii il celebreaza pe Sfantul Silvestru aruncand pe fereastra vechile lor frigidere si alte aparate menajere. Concluzia ar fi ca, in noaptea cu pricina, cel mai inspirat ar fi sa nu te aventurezi pe strada.
Un sarut… cat China. O traditie absolut socanta exista la femeile din tribul Mursis, din Etiopia. Pentru a-si etala bogatia, dar si ceea ce acolo se considera a fi un etalon al frumusetii (folosindu-se de buze si urechi), tinerele confectioneaza din lut ars discuri de diverse diametre, pe care efectiv si le „planteaza” in buza inferioara sau in lobul urechii, ce vor capata astfel proportii greu de imaginat. Va dati seama ce inseamna sa ai curajul de a saruta buzoaiele respective? Ei, dar daca „biancele” si „andreele” noastre multisiliconate ar sti ele despre asemenea estetizari naturale…
Spor demografic sau divort! Nu ne referim aici la anumiti conationali, mai mult sau mai putin civilizati, care umplu lumea de puradei, ci la membrii tribului Nuer din partea sudica a Sudanului. Acestia considera ca mariajul nu e mariaj, daca femeia (pesemne considerata, totusi, sotie) nu a nascut minimum doi copii. Nu e deloc clar ce „institut” de statistica tine socoteala acestei interesante demografii, dar aflati ca barbatul-genitor poate chiar sa ceara divortul, in caz ca sus-amintitii descendenti nu au venit pe lume la timp!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii