O intrebare obsedanta se refera la secretele starurilor, care stiu sa-si pastreze o piele tanara, demna de admirat si dupa varsta de 40-50 de ani. De fapt, starurile cunosc faptul ca secretul tineretii fara batranete sta in meniurile zilnice. Mai exact, ele stiu ca anumite alimente le protejeaza de aparitia ridurilor, iar altele le pot desena pe fata o veritabila „harta a varstei”. Asadar, exista alimente care, consumate zilnic, pot intarzia considerabil aparitia ridurilor.
Pielea, cel mai mare organ al corpului uman, cu o suprafata de aproximativ 2 m2, se regenereaza incontinuu, reparand leziunile produse de factorii agresivi de mediu, cum sunt poluarea si razele ultraviolet. Cu trecerea anilor insa, pielea devine mai subtire, mai fragila, isi pierde din elasticitate si se rideaza.
Mai multe studii au aratat ca un consum ridicat de legume, fructe, mazare, linte, ulei de masline pare sa protejeze pielea de riduri. In schimb, un consum preponderent de carne, lapte si unt ar avea efect advers. Concret, studiile efectuate au aratat ca merele, prunele si ceaiul verde sunt alimentele cele mai eficiente in lupta cu ridurile, iar grasimile saturate, cei mai mari dusmani. Un alt studiu, realizat in urma cu patru ani, a relevat faptul ca fitonutrientii din ceaiul verde au capacitatea de a proteja pielea impotriva radiatiilor nocive si de a contribui la imbunatatirea aspectului pielii femeilor.
Dupa 2 luni in care au consumat zilnic ceai verde, la femeile care au reprezentat lotul de cercetare s-a observat o reducere cu 15% in privinta asprimii pielii si o imbunatatire cu 25% a elasticitatii si a gradului de hidratare a pielii. In concluzie, pentru a scapa de riduri, savurati zilnic fructe si legume si delectati-va cu ceai verde!
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii