Riscul, o problema de personalitate
„Cine nu risca nu câstiga” este o veche zicala pe cale de a deveni una mincinoasa – aceasta este concluzia unor sociologi francezi. De ce?
Studiile efectuate cu ajutorul a peste trei mii de intervievati au aratat ca mecanismele economice actuale au deteriorat profund balanta între forta si întelepciune.
Riscul, o problema de personalitate
„Cine nu risca nu câstiga” este o veche zicala pe cale de a deveni una mincinoasa – aceasta este concluzia unor sociologi francezi. De ce?
Studiile efectuate cu ajutorul a peste trei mii de intervievati au aratat ca mecanismele economice actuale au deteriorat profund balanta între forta si întelepciune.
De la relatiile familiale si pâna la cele ale ierahiilor profesionale, violenta, prin multiplele ei forme de manifestare, are tot mai des câstig de cauza.
Loteria deciziilor în viata
Cartea intitulata „Riscul, avantaje si dezavantaje”, a francezului Michel Durvall (Paris, 2004), a devenit tema unor confruntari de opinii foarte dure, în cadrul unei anchete sociale a unui forum-Internet desfasurat în semestrul al doilea al lui 2004. Autorul, profesor la o universitate elvetiana din Berna, constata – în concluzia volumului sau – ca tinerii nu mai au aceleasi sanse în redresarea lor profesionala si sociala, dupa ce iau decizii nefavorabile. „Acum doua-trei decenii, spune prof. Durvall, alegerea gresita a unei meserii era un fapt care putea fi remediat fara consecinte grave… Astazi, directia pe care ai plecat în tinerete te marcheaza toata viata, influentându-ti si viata familiala si, implicit, pe cea sentimentala”. În sprijinul acestei afirmatii cu nuante umbroase stau rezultatele anchetei sociologice, unde tabloul raspunsurilor a fost urmatorul – îmi voi permite sa etichetez fiecare categorie în parte, pentru a departaja mai limpede situatiile respective:
RESEMNATII – Mai mult de doua treimi din participanti au raspuns ca, dupa ce au ales o anumita cale profesionala, nu au mai putut schimba nimic si singura optiune valabila a fost aceea de a se adapta pentru a supravietui;
INDRAZNETII – Intre 10 si 15 la suta au raspuns ca si-au asumat riscul de a face o schimbare radicala în ceea ce priveste cariera, ajungând sa activeze în meserii care nu au nici o legatura cu cea initiala;
EZITANTII – Între 7 si 10 la suta din participanti au declarat ca au întârziat luarea unei decizii profesionale, pentru a se convinge ca vor alege drumul cel mai bun;
INTELEPTII – Cei care s-au convins ca au luat din tinerete (înainte sau imediat dupa terminarea studiilor superioare) hotarârea ideala privind cariera, ating abia 5 la suta din totalul chestionatilor, majoritatea dintre acestia fiind femei.
Principalul motiv pentru care resemnatii sunt majoritari este modificarea accelerata a exigentelor profesionale pentru o meserie sau alta. Tehnicizarea galopanta i-a obligat pe tinerii de acum doua-trei decenii sa se adapteze, cu foarte mari eforturi, evolutiei meseriei lor. La rândul lor, îndraznetii sunt cei care au avut o mare încredere în fortele proprii si, prin vointa si talent, si-au atins în cele din urma scopurile. Ezitantii sunt cei care nu au perceput în tinerete tendintele modernizarii tuturor domeniilor de activitate, orientându-se doar dupa beneficiile materiale imediate, care s-au dovedit a fi, în multe cazuri, doar himere.
Categoria speciala a înteleptilor este o minoritate si probabil, dupa opinia mea, este formata din cei care au o personalitate puternica si nu se lasa influentati decât de flerul si de aptitudinile lor. Datorita acestor însusiri, personalitatea pregnanta a exclus, în mare masura, riscul. Acesta pare sa fie, conform sondajului, caracteristic nehotarâtilor si influentabililor…. „Cine nu risca nu câstiga” nu mai pare sa fie de actualitate, decât în foarte putine domenii si mai ales atunci când ai un „spate” asigurat.
Surprinzatoarea criza messiniana
Marea Mediterana a pierdut 70% din apa în urma cu 5,5 milioane...
Comentarii