Concorde sfârsitul unei legende
„Pasarea cu ciocul de otel”, pensionata înainte de soroc
N ici nu s-a încheiat bine faza militara a razboiului din Irak, si Franta se vede nevoita sa renunte la zborurile supersonice ale aparatului franco-britanic Concorde, începând de la 1 octombrie, dupa 27 de ani de exploatare comerciala. Aceeasi masura este valabila si pentru British Airways.
Concorde sfârsitul unei legende
„Pasarea cu ciocul de otel”, pensionata înainte de soroc
N ici nu s-a încheiat bine faza militara a razboiului din Irak, si Franta se vede nevoita sa renunte la zborurile supersonice ale aparatului franco-britanic Concorde, începând de la 1 octombrie, dupa 27 de ani de exploatare comerciala. Aceeasi masura este valabila si pentru British Airways. Air France va suspenda zborurile începând cu 31 mai, motivul oficial fiind „contextul economic si cererea scazuta de bilete”. Cu toate acestea, compania si-a pastrat un colac de salvare, precizând ca zborurile avionului Concorde ar putea fi reluate imediat, „daca situatia economica se va îmbunatatii vizibil”. Asta poate însemna, cu alte cuvinte, niciodata. Interesant este faptul ca situatia economica s-a înrautatit în ultimele luni, cum explica si Jean-Cyril Spinetta, Pdg al Air France, „fapt ce s-a tradus prin scaderea drastica a calatoriilor de afaceri”. Multi analisti vorbesc tot mai insistent, însa, despre pretul economic pe care Franta trebuie sa-l plateasca ca urmare a opozitiei ei fatise fata de declansarea razboiului din Irak, fapt ce a determinat „mânia” SUA. S-ar putea vorbi în cazul acestei foarte brusc anuntate decizii a Air France despre faptul ca avionul a intrat într-un con de umbra al interesului public dupa accidentul de la Gonesse (Val-d’Oise) din 25 iulie 2000. Daca acesta ar fi motivul, atunci Concorde ar fi primul caz din istoria aviatiei civile care este retras de pe piata din cauza unui singur accident! În fond aparatul Concorde s-a dovedit a fi, de-a lungul istoriei, cel mai sigur avion de pasageri. În acelasi timp, Concorde este si singurul aparat supersonic de calatori de pe planeta. Cu atât mai mult pensionarea lui brusca da de gândit. Retragerea lui de pe piata lasa loc aparatelor din dotarea companiilor americane care vor prelua segmentul lasat gol, ele la rândul lor fiind într-o accentuata recesiune, pe care administratia americana încearca sa o îndulceasca cu subventii de peste 30 miliarde dolari. „Este sfârsitul unei epoci fantastice a aeronauticii mondiale” a spus Rod Eddington, director general la British Airlines, care a adaugat, si el, ca în cazul deciziei de a retrage Concorde pe linia moarta este o „decizie comerciala prudenta”.
Dedesubturi întunecate
Istoria aviatiei cunoaste câteva exemple care vin sa confirme o acerba lupta comerciala între SUA si Europa. Putina lume stie ca Marea Britanie a construit primul bombardier din lume cu aripa delta propulsat cu doua motoare cu reactie, asta la începutul anilor 60. Este vorba despre modelul TSR-2, o adevarata bijuterie zburatoare, un avion de lupta de conceptie integral britanica, de la design-ul modelului pâna la propulsoare. El a fost construit în 5 exemplare, doua au fost testate în zbor si rezultatele au fost mai mult decât încurajatoare. Existau si comenzi, Australia oferindu-se sa cumpere ceva mai mult de 100 de aparate britanice. Printr-o decizie misterioasa, avioanele au fost distruse, împreuna cu toata documentatia, desenele si rezultatele testelor! 6 luni mai târziu aparea pe piata aparatul F-111, Australia redirectionând oferta spre SUA!
Într-un documentar britanic difuzat pe Discovery Channel, misterul se dezleaga: Sub presiunea FMI, Guvernul Laburist a distrus avionul de lupta cu reactie TSR-2 în 1965, la câteva saptamâni dupa ce acesta îsi etalase calitatile în zborul inaugural din 27 decembrie 1964!
Britanicii mai au la activ o amintire neagra în domeniul aviatiei. De data asta a aviatiei civile. Constructorul De Havilland a realizat, la nici zece ani dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, primul avion cu reactie comercial. Modelul s-a numit Comet. Avionul s-a bucurat de un succes enorm, numai ca, dupa doi ani de exploatare, în cursul anului 1954, o serie de doua ciudate accidente în numai doua luni au întunecat viitorul mult prea stralucitor. Cercetarile facute la sol au stabilit o cauza a accidentelor: oficial, a fost vorba despre cedarea materialului în dreptul hublourilor (patrate) de pe fuselajul aparatului. Americanii s-au aratat interesati de preluarea unor date legate de motoarele cu reactie de productie britanica. Si astfel, o posibila dominatie britanica în domeniul avioanelor comerciale cu reactie avea sa fie de fapt sfârsitul unui vis. Britanicii, oficial tot din motive economice, si anume scaderea cererilor pentru biletele de calatorie, au fost nevoiti sa renunte la aparatul Comet, desi existau comenzi pentru 50 de aparate. Câteva luni mai târziu aparea pe piata mondiala un alt avion cu reactie pentru calatori, de productie americana. Producator? Boeing. Modelul 707.
Concorde a avut un frate
Fratele vitreg al aparatului franco-britanic s-a numit TU-144. „Konkordski” era un frate geaman, dar din mame diferite, daca s-ar putea spune asa. Câte asemenea aparate au existat în fosta URSS nu se stie cu exactitate, dupa unele surse este vorba despre 17 aparate, cert este ca el n-a apucat sa zboare pe liniile internationale, deoarece atunci când a fost prezentat la Târgul aviatic „Le Bourget” din Paris, pe 3 iunie 1973, avionul s-a prabusit în conditii misterioase sub privirile a peste 200.000 de spectatori. De atunci, Concorde a ramas singurul avion supersonic de pasageri din lume, profilul lui de pasare gratioasa, care sfideaza legile gravitatiei, a continuat sa existe pe cerul planetei pentru a se retrage acum, în al treilea an al mileniului 3, dupa aproape trei decenii de exploatare, fara a lasa în locul lui un alt avion supersonic de pasageri. Sau cine stie, exista peste Ocean, un proiect de avion supersonic pentru pasageri…
O noapte petrecuta la muzeu
Pentru prima data în istoria sa, National Gallery din Londra ofera un...
Comentarii