Cea mai veche paine din lume are o varsta la care probabil multi oameni doar isi permit sa viseze: nu mai putin de 129 de ani! Si nu vorbim despre resturi descoperite de arheologi pe fundul vreunui vas de lut, ci despre o paine autentica, intr-o forma excelenta, ale carei calitati nu s-au pierdut nici dupa atata timp.
Toate caracteristicile ei au fost verificate, testate si omologate de experti internationali, inalta si incredibila sa performanta fiind recunoscuta de World Record Academy din Miami, Statele Unite. Mai mult, trebuie spus ca acest produs alimentar de-a dreptul miraculos nu a fost preparat cu niciun fel de chimicale menite sa confere aspect atragator, consistenta, miros, gust si alte asemenea calitati de… produs vandabil.
In prezent, acest remarcabil exponat poate fi vazut la Muzeul de Istorie „Paul Paltanea” din Galati. Veterana painilor nu a fost insa produsa in tara noastra, ci a fost coapta in Italia, in vara anului 1892. In acel an, ea a fost prezentata la Expozitia Italo-Americana din Genova, manifestare organizata pentru marcarea a 400 de ani de la descoperirea Americii de catre Cristofor Columb, la care a participat in urma deciziei regelui Carol I crucisatorul „Elisabeta”, nava-amiral a flotei romane.
Vasile Pamfil, membru al echipajului, a intrat in posesia painii si a adus-o la Galati intr-o cutie de sticla. Painea a fost pastrata in locuinta sa pana in mai 1915, cand a donat-o directorului scolii locale Paul Pasa. In 1939, Pasa a donat colectia Scolii primare nr. 6 cuprinzand 5500 de artefacte si obiecte istorice muzeului „Casa Cuza Voda”, inclusiv painea italiana.
Pana in anii ’70 a fost expusa la muzeul din Galati, dupa care a fost retrasa de regimul comunist din spatiul public, deoarece reprezenta un produs al oranduirii burghezo-mosieresti, nefiind in concordanta cu valorile proletare promovate la acea vreme.
A fost „redescoperita” in 2009, cand a trezit interes pentru muzeografi si chimisti, interesati in a elucida modalitatea in care a fost posibila pastrarea ei pentru o perioada atat de indelungata. Specialistii care au analizat-o nu au gasit urme de mucegai, deci niciun fel de infectie microbiana. Datorita porozitatii mari, a volumului ridicat si evaporarii totale a apei din compozitie a fost posibil ca painea sa reziste pana in prezent.
Muzeul „Paul Paltanea” din Galati a achizitionat-o in 2019 si a trimis-o spre verificare, fiindu-i recunoscut si omologat statutul de „cea mai veche paine din lume” de catre Academia Recordurilor Mondiale.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii