Constructia podurilor are o istorie multimilenara. Pentru a-si scurta drumurile, omul a construit, la inceput peste ape mici, poduri din lemn sau din stanci. Astazi, unele dintre ele, sunt de-a dreptul magnifice. Arhitectii si inginerii constructori si-au propus sa se impuna in fata naturii, ridicand constructii cu lungimi impresionante, realizate cu minutiozitate deasupra raurilor, fluviilor, lacurilor si marilor sau intre marile orase.
Unicate prin lungime si arhitectura
Cel mai lung pod peste apa din lume se afla in China. Are o lungime de 42,5 km. Si a fost construit in numai patru ani. Se numeste podul Jiaozhou Bay. Are sase benzi, este sustinut de 5.200 de piloni si leaga orasul-port Qingdao din estul provinciei chineze Shandong cu Huangdao, peste golful Jiaozhou. Inginerii constructori sustin ca nici in cazul in care o nava ar lovi unul din piloni, siguranta podului nu va fi afectata. La constructia podului, inceputa in 2007, s-a folosit tehnologie de cea mai inalta performanta iar traficul estimat este de aproximativ 30.000 de autovehicule pe zi. Traversarea podului a dus la scurtarea timpului de mers dintre orasul Qingdao si insula Huangdao cu circa 20 de minute.
Un pod care nu trece nici o apa, la fel de impresionant, este Bang Na Expressway din Thailanda. Acesta trece prin Bangkok si masoara nu mai putin de 54 de kilometru lungime, cu latimea de 27 metri si se afla la inaltimea de 42 metri. Dupa aproape un deceniu de lucrari, unde s-au folosit peste 1.800.000 metri cubi de beton, podul a fost dat in folosinta in anul 2000 si este construit de-a lungul unei autostrazi nationale ce leaga Terminalul Chakem Maha Nakhon de Bangna.
Un alt pod impunator, construit in sudul statului Louisiana (SUA) are lungimea de aproximativ 40 km si face legatura intre malul sudic si cel nordic al lacului Pontchartrain. Considerat cel mai lung pod-baraj din lume, Lake Pontchartrain Bridge este alcatuit din doua drumuri paralele si s-au folosit peste 9000 placi de beton la construirea lui.
Poduri peste apele marilor
Se afla in Asia si are lungimea de 32,3 km. Podul se numeste Donghai Bridge si face legatura intre Shanghai si zona industriala a marelui oras. Anumite portiuni ale podului pot fi traversate si de navele cu tonaj mare si chiar de vase de croaziera foarte inalte, deoarece deschiderea podului este de 420 m. Este podul care ofera cele mai frumoase privelisti.
Un alt pod maret si impunator este Podul Marii Chinei de Est, finalizat in 2005. Acesta traverseaza Marea de Est si leaga orasul Shanghai de insula Xiaoyangshan, provincia Zhejiang. Are o lungime de 32,5 km. Tot in China se afla si podul Hangzhou Bay Bridge considerat cel mai lung pod ce traverseaza apele unui ocean. In Europa un pod deosebit este Vasco da Gama Bridge si se afla in Portugalia. Are o lungime totala de 17,8 km si face legatura intre Lisabona (capitala tarii) si restul Europei si a fost construit cu scopul de a descongestiona alte poduri de langa orasul Lisabona.
Design si forme ciudate
Chesapeake Bay Bridge din Maryland este un pod cu un design dual, are lungimea de aproximativ 7 km si face legatura intre stat si regiunile aflate pe coasta de Est si Vest a tarii. Forma sa ciudata, asemanatoare literei "L" i-a adus o faima deosebita, fiind o atractie a zonei.
Un pod construit in mod simbolic in anul 1968, cu ocazia primei vizite in Brazilia a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii si a printului Philip de Edinburgh este Rio Niteroi Bridge din Rio de Janeiro. Are lungimea de 13,27 kilometri si inaltimea de 72 m. Pentru a face legatura intre Arabia Saudita si Bahrein a fost necesara constructia podului King Fahd Causeway care se compune din trei parti. Constructia podului a inceput in 1982, dar a fost abandonata pana in 1986 cand s-au gasit fonduri pentru finalizarea lucrarilor. Poduri create cu maiestrie si tehnologii moderne, cu lungimi din ce in ce mai impresionante.
IOANA FLORIA
Comentarii