Anul acesta, programul international de salvare a naufragiatilor cu ajutorul satelitilor COSPAS-SARSAT a implinit doua decenii de functionare cu succes; acum acest sistem dispune de sase sateliti artificiali pe orbite polare joase (subsistemul LEOSAR), de trei sateliti pe orbite geostationare (subsistemul GEOSAR), 48 de statii – sol de receptie si prelucrare a semnalelor cuprinzând mesajele de S.O.
Anul acesta, programul international de salvare a naufragiatilor cu ajutorul satelitilor COSPAS-SARSAT a implinit doua decenii de functionare cu succes; acum acest sistem dispune de sase sateliti artificiali pe orbite polare joase (subsistemul LEOSAR), de trei sateliti pe orbite geostationare (subsistemul GEOSAR), 48 de statii – sol de receptie si prelucrare a semnalelor cuprinzând mesajele de S.O.S. (pericol iminent) ale potentialilor naufragiati si peste 600.000 de balize care functioneaza pe frecventa de 121,5 MHz.
Constelatia satelitilor din sistemul COSPAS-SARSAT (vezi foto) a fost mentinuta operationala prin nu mai putin de 18 lansari efectuate din 1985 si pâna in prezent. Acum, satelitii METEOSAT din generatia a doua (MSG), lansati din august a.c., sunt in masura ca, incepând din 2003, sa asigure acoperirea integrala a Europei, Africii si a unei mari parti a Oceanului Atlantic.
Intre anii 2000 si 2004, sase noi lansari pe orbite joase de sateliti din sistemul COSPAS-SARSAT vor finaliza aducerea in spatiu a unor echipamente considerate acum ca fiind „clasice”; incepând din anul 2005, firmele aerospatiale THALES si ALCATEL SPACE vor furniza echipamente perfectionate datorita introducerii de tehnologii digitale si care vor fi ambarcate pe satelitii EUMETSAT si TIROS-A. Prin conventia incheiata cu NOAA (Administratia nationala americana pentru oceane si atmosfera), vor fi lansati satelitii GOES, echipati cu o platforma moderna de echipamente SAR; o data cu acest eveniment se va trece de la frecventa de 121,5 MHz la cea de 406 MHz. Incepând cu luna octombrie a.c. a fost analizata posibilitatea de elaborare a unei baze internationale de date, inregistrate de la balizele de 406 MHz, care urmeaza a fi achizitionate de toate tarile participante, pâna in anul 2009. Intrarea in dotare a receptoarelor GPS va facilita operatiunile de gasire a navelor si aeronavelor aflate in pericol; se poate afirma ca deceniul 2000-2010 este, pentru sistemul COSPAS-SARSAT, unul integral tehnic!
Medicamentul care regenereaza dintii
Cercetatorii japonezi propun o solutie pentru „cosmarul” zâmbetelor fara dinti, testând un...
Comentarii