Utilizarea imaginilor aeriene în investigatiile vizuale arheologice reprezinta o adevarata revolutie în acest domeniu extrem de sensibil, fie si numai prin faptul ca o mare parte din vestigiile trecutului omenirii se afla îngropate sub straturi de pamant si sub imense suprafete acoperite de vegetatie.
A se vedea cel putin fabuloasele civilizatii precolumbiene ale caror urme sunt descoperite permanent în jungla din bazinul Amazonului. Tot pe continentul sud-american, în estul Braziliei, oamenii de stiinta de la State University of Feira de Santana au folosit imagini din satelit pentru a cerceta zona unor coline de dimensiuni reduse, dar avand forma unor conuri, ceea ce sugera o eventuala origine artificiala a lor. Rezultatul a fost de-a dreptul socant: descoperirea unei constructii de pamant imense, de dimensiunea Marii Britanii, alcatuita din peste 200 de milioane de asemenea formatiuni.
Aspectul cel mai incredibil al descoperirii a fost însa ca nu omul a realizat gigantica structura, ci termitele! Specia care a reusit aceasta performanta uluitoare – Syntermes dirus – a lucrat pana în prezent peste 4.000 de ani pentru a-si construi inegalabilul imperiu. De fapt, bizarele conuri ce au atras atentia cercetatorilor constituie un fel de interfata, si nu edificiul propriu-zis realizat în scopul utilizarii lui curente. Termitele respective îsi sapa labirinturi subterane colosale, iar pamantul „excavat” îl elimina la suprafata, realizand astfel în mod automat un scut de protectie în calea eventualilor musafiri nepoftiti si a intemperiilor.
Din analizarea probelor de sol provenit din aceste constructii a reiesit ca unele aveau varsta de 690 de ani, altele fiind vechi de circa 3.820 de ani. O reala civilizatie terestra faraonica!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii