La LUMEA DE MÂINE, sâmbata, pe TVR2 într-o emisiune anti-Bingo, pentru tinerii inteligenti, deci interzisa generatiei PRO!, vin tot felul de oaspeti care mai de care mai destepti, mai titrati academic mai atintosi într-un domeniu sau altul, care încearca sa ne lumineze asupra întâmplarilor care ne asteapta, viitorul care se petrece sub ochii nostri. S-au „bârfit”, în cele 13 emisiuni de pâna acum, subiectele ca Internet-ul, telecomunictiile, cultura secolului XXI, continuum-ul spatiu-timp, aventura cosmica, globalizarea – altele, de acelasi fel asteptându-si rândul, pentru a intra în mintile românilor de astazi, viitori cetateni ai Uniunii Europene.
La LUMEA DE MÂINE, sâmbata, pe TVR2 într-o emisiune anti-Bingo, pentru tinerii inteligenti, deci interzisa generatiei PRO!, vin tot felul de oaspeti care mai de care mai destepti, mai titrati academic mai atintosi într-un domeniu sau altul, care încearca sa ne lumineze asupra întâmplarilor care ne asteapta, viitorul care se petrece sub ochii nostri. S-au „bârfit”, în cele 13 emisiuni de pâna acum, subiectele ca Internet-ul, telecomunictiile, cultura secolului XXI, continuum-ul spatiu-timp, aventura cosmica, globalizarea – altele, de acelasi fel asteptându-si rândul, pentru a intra în mintile românilor de astazi, viitori cetateni ai Uniunii Europene. Oaspetii de seama si-au spus cuvântul – Francis Fukuyama, Arwin Irwing, cosmonautii Alexei Leonov si Dumitru Prunariu, celebrii scriitori de Science Fiction Robert Silverberg, Gregory Benford, Philipe Curval, Brian Aldiss, Harry Harrison – si din cuvintele lor viitorimi posibile încep sa se deseneze, scenarii pentru scena aceasta festiva a lumii pe care ne vom trai vietile. Prezint astazi doar „tablourile” pe care le va impune, probabil, globalizarea, fenomen inevitabil si irezistibil, dupa victoria, în 1989, a „lagarului capitalist” în fata „lagarului socialist”. Primul scenariu este cel liberal optimist, cu Banca Mondiala si Organizatia Mondiala a Comertului conducând, cu succes, „balul” pietei libere, absolut libere, si a inovarii tehnologice fara limite. Si conteaza, în aceasta modelare o populatie terestra de 7,8 miliarde locuitori, în 2025, an în care în economia Terrei vor coexista trei „poli”, SUA, Uniunea Europeana si Japonia. Globalizarea pe parcursul unui sfert de veac, sprijinita pe viteza mijloacelor de telecomunicatii va duce la o uniformizare masiva a civilizatiei, culturii, limbilor vorbite, în domeniul activitatii cosmice si al …agriculturii. Transnationalele vor fi atotputernice iar mass-media vor fi principalul mijloc de educatie (!); cheltuieli importante se vor face, din pacate, în industria de armament si mult mai putine fonduri vor merge pentru evolutie. Organizatia Natiunilor Unite celebre organisme planetare dar si statele-natiune isi vor pierde din importanta. Creste în influente societatea civila.
Scenariul liberal pesimist este posibil, spun viitorologii, mai ales datorita exploziei paturilor sarace si a tensiunilor dintre tari, urmare a liberalismului excesiv. Catastrofe ecologice. Populatie de 8,4 miliarde în 2025. ONU dispare.
Al treilea pare astazi o utopie: scenariul dezvoltarii umane durabile si sustinute, care a demarat la Rio de Janeiro, la întâlnirea sefilor de state de guverne din 1982. El accepta comert si piata libera si înnoire tehnologica fara limite dar presupune atentia fata de imperativele sociale si mediul înconjurator. Doar 7,3 miliarde de oameni vor coabita în 2025. Solidaritatea umana, responsabilitate civila, democratie participativa, egalitatea sanselor. Iata calitati umane care vor fi apreciate în sistemul multipolar de zone regionale, care vor asigura pe Terra atât bunul mers al comertului (liber, fireste) dar si functionarea statului – natiune si echilibrul în sustinerea specificitatii culturale. Toate statele vor face onest auzite glasurile (vot la ONU) dar cele puternice economic vor avea oricum, influenta mai mare. Scade industria de armament, cresc cheltuielile pentru dezvoltarea durabila armonioasa. Drepturile omului sunt promovate la rang de lege universala – dar cu o întarire a responsabilitatii fiecarui individ fata de aproapele sau si fata de urmasi. Cuvântul-cheie: economie sociala. …Frumos? Da! Chiar utopie? Nu chiar. Caci aparitia U.E., tendinta spre economia sociala de piata, inevitabila transformare spre 2025, în preturi economice, a Indiei si Chinei, fundamentalismul istoric dar si …incertitudinile cetateanului american privind suprematia sa (!) si mai ales diversitatea societatii umane, atât de misterioasa în profunzimile ei, atât de încadrata de „germeni” latenti imprevizibili pot duce la aparitia acelei generatii „mutante” pasnice si constructive pe care o asteapta istoria viitorului.
O noapte petrecuta la muzeu
Pentru prima data în istoria sa, National Gallery din Londra ofera un...
Comentarii