– Domnule Profesor Serban Stratila, pentru inceput as vrea sa va intreb ce inseamna pasiunea pentru Matematica si cum se impleteste ea cu obligatiile administrative ca profesor la Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti?
– Matematica este pasiunea mea inca de când eram copil, este..
– Domnule Profesor Serban Stratila, pentru inceput as vrea sa va intreb ce inseamna pasiunea pentru Matematica si cum se impleteste ea cu obligatiile administrative ca profesor la Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti?
– Matematica este pasiunea mea inca de când eram copil, este… cumva ceea ce fac in fiecare zi. Cuvântul „administrativ” nu mi se pare prea potrivit, fiindca relatia cu studentii, la care inca inainte de a fi profesor la Universitate am tinut foarte mult, este, consider eu, o legatura necesara in viata unui matematician care face cercetare. In plus, avem inca sansa ca in Universitatea Bucuresti si poate si in alte universitati din tara, sa avem studenti de o calitate cu totul extraordinara.
– Cum arata Matematica româneasca, scoala româneasca de Matematica in marile catedre ale lumii? Pentru ca stiu ca ati colindat mult, ati fost invitat la multe universitati de prestigiu…
– Sa incep cu un „din fericire” sau cu un „din nefericire”? Ei bine, am sa spun din fericire si din nefericire, catedrele din marile unviersitati din lume sunt foarte bine reprezentate de oameni de origine româna, de matematicieni care nu numai ca si-au facut scoala la Bucuresti, dar au si creat matematica de foarte inalta calitate la Bucuresti. E drept ca si dintre matematicienii români care sunt in România, multi circula si tin cursuri in universitati din intreaga lume. Partea cu „din nefericire” se refera la faptul ca exista multi care au plecat pentru totdeauna si cel mai nefericit lucru este ca studenti excelenti pleaca pentru studii dar ramân bun plecati. Cred ca am sa spun si de data aceasta un lucru pe care l-am mai spus: cred ca pierderea inteligentei românesti in ultimii zece ani este cea mai mare paguba a acestei tari. Mai mare decât atunci când se vorbeste de coruptie, de furturi, mai mare decât orice coruptie si orice furt.
– Stiu ca muzica, cea clasica, este o parte insemnata a vietii dumneavoastra.
– La multi matematicieni se intâmpla asa. La mine a fost chiar ceva mai special, pentru ca am descoperit-o relativ târziu. Datorita unui prieten, care m-a facut sa incep sa merg sa ascult muzica simfonica, mai intâi. De muzica de camera, ce sa spun, la inceput m-am straduit sa ascult, apoi am descoperit putin câte putin frumusetea sa…
– Aveti un compozitor preferat?
– Nu cred ca as putea spune asa ceva. Poate ca in anumite momente prefer o anumita muzica. Iar de unii dintre compozitori m-am apropiat mai târziu, cum este cazul lui Wagner.
– Stiu ca v-ati dorit si aveti o casa la tara. Un hobby?
– Cred ca nici un om nu poate spune ca a trait cu adevarat pâna nu a facut o treaba cu propriile lui mâini, pâna nu a lucrat, oricât de putin, pamântul…
Surprinzatoarea criza messiniana
Marea Mediterana a pierdut 70% din apa în urma cu 5,5 milioane...
Comentarii