1) Stiinta si Biblia
CONFIRMARI sI DISCREPANTE
„Maternitatea” unde s-au nascut (amestecat sau diversificat) limbile pamântului este, in spatiul Biblic, Mesopotamia. Acel tinut Senaar mentionat in Facerea (10/10) reprezinta zona meridionala a acestei regiuni „inclestate” de Tigru si Eufrat.
1) Stiinta si Biblia
CONFIRMARI sI DISCREPANTE
„Maternitatea” unde s-au nascut (amestecat sau diversificat) limbile pamântului este, in spatiul Biblic, Mesopotamia. Acel tinut Senaar mentionat in Facerea (10/10) reprezinta zona meridionala a acestei regiuni „inclestate” de Tigru si Eufrat. Urmasii lui Noe s-au raspândit si zona septentrionala (sunt pomenite Babilon, Assur, Ninive). Privind pe harta acestui urias teritoriu al Asiei occidentale, observam la nord reperul Potopului – muntele Ararat, refugiul Arcei lui Noe -, iar in extremitatea sudica orasul Ur, resedinta initiala a lui Terah, tatal lui Avraam. Pe de alta parte, istoria stralucitoarei civilizatii mesopotamiene confirma la rându-i raspândirea stilului arhitectural al ziguratelor (mileniul III i.Ch.) din care facea parte si Turnul Babel… In consecinta, toate elementele biblice post-Potop au corespondent in realitate, cel mai „fragil” fiind cel al existentei (in aceasta parte a lumii) a unei limbi sau familii de limbi unice (Potopul insusi este considerat a fi fost o revarsare de mari proportii a Tigrului si Eufratului, simultan). Dar ce spun ipotezele stiintifice despre „leaganul limbilor lumii”? De buna seama, scenariul Johannei Nichols, de la Universitatea Berkeley (SUA) este cel mai plauzibil, fara a gasi insa unanimitatea. Atât ea, cât si alti cercetatori, vorbesc despre Africa atunci când localizeaza big-bang-ul lingvistic. Limba lui Homo sapiens sau proto-sapiens ar fi avut o expansiune globala (si implicit diversificare) pe directia Africa de Sud-Africa septentrionala – Asia occidentala – Asia sud-estica, in urma cu 60 de mii de ani. Acum 30 de mii de ani, fenomenul a progresat spre Australia, Oceania si Alaska (prin strâmtoarea Bering), iar dupa inca 20 de mii de ani a atins America de Sud. In toate aceste perioade au existat si dezvoltari de sub-grupe de familii lingvistice zonale si raspândiri in sens invers a unor familii de limbi nou formate. Astfel se explica, printre altele, de ce s-au descoperit elemente comune intre sanscrita, greaca, latina si germanica (marea familie indo-europeana), iar basca, fino-ugrica si estoniana sunt separate, apartinând familiei uralice… Constatam inca o data ca stiinta se desparte net de mesajul biblic cel putin prin doua aspecte esentiale: abordarea zonala/globala si cronologia. In Vechiul Testament gasim doar (ipotetic) mini-leaganul limbilor semitice (araba, ebraica), ce apartine de fapt oceanului lingvistic afro-asiatic.
2) Viitorul apartine spatiului
Mini-sateliti pentru controlul… satelitilor!
Prof. dr. FLORIN ZAGANESCU
SNAP-1 este denumirea microsatelitului (cântãreste doar 8,3 kg!) care a fost comandat firmei britanice Surrey STL pentru a fi lansat anul acesta în scopul de a monitoriza – prin teleinspectie (!) – chiar Statia Spatialã Internationalã ALPHA… Ca o curiozitate, acum 43 de ani, primul satelit – SPUTNIK-1 – avea… 83 de kg!
Departe de a reprezenta o „modã trecãtoare”, este evidentã actuala tendintã spre miniaturizarea tehnicii spatiale, fiind chiar construitã o lozincã în acest sens: „Smaller, cheaper, faster” (mai mic, mai ieftin, mai repede…). Trebuie totusi adãugat cã la acest „slogan” intervine si cerinta amplificãrii raportului eficientã/costuri. Ca exemple pot fi dati minisatelitii din constelatia IRIDIUM sau Deep Space, ultimii apartinând renumitului program New Millennium al NASA; un alt exemplu, de acum notoriu, este reprezentat de satelitii militari americani MIGHTYSAT (124 kg din care 60 la sutã reprezintã aparate stiintifice), care au ajuns la performanta unor costuri mai mici de… 4 ori!
„Mai mic si mai ieftin…” nu înseamnã cã acesti sateliti sunt dotati cu sisteme mai putine la numãr; din contrã, de exemplu Mightysat dispune de stabilizare inertialã cu control rotational, sistem digital cu procesor central (80C86), converter CA/CA, telecomunicatii în hiperfrecventã, controlere de alimentare electricã, magnetometru pentru mentinerea inertialã a atitudinii etc. Sunt deja foarte cunoscute firmele constructoare de mini-sateliti, ca Surrey STL (Anglia), Ball Inc. (SUA) firme franceze sau rusesti; în unele cazuri, acesti mini si microsateliti sunt lansati cu vehicule provenind prin conversia rachetelor balistice Minuteman sau SS-18.
Tot la 4 octombrie, dar anul acesta, la Congresul International de Astronauticã (Rio de Janeiro, 2-6 octombrie 2000), la Simpozionul dedicat utilizãrilor mini-satelitilor si organizat de Academia Internationalã de Astronauticã, specialistii de la Surrey STL au informat despre rezultatele proiectului constelatiei mini-stelitilor E-SAT.
(Va urma)
Surprinzatoarea criza messiniana
Marea Mediterana a pierdut 70% din apa în urma cu 5,5 milioane...
Comentarii