Castravetele
In cautare de noi solutii tehnice, proiectantii s-au gândit ca este momentul sa caute si..
Castravetele
In cautare de noi solutii tehnice, proiectantii s-au gândit ca este momentul sa caute si… noi forme! Asa ca, stârnind un adevarat scandal, la Londra, de pilda, se va ridica noul sediu al unei societatii elvetiene de reasigurari care va avea forma unui… castravete (proiectanti sunt cei care au realizat la Berlin noul Reichstag si Podul Mileniului la Londra)! Dar daca forma continua sa fie subiect de controverse, solutiile pentru interior uimesc prin ingeniozitate: taind „castravetele”, dam peste o… portocala! Planuri defazate dispuse în spirala care se încastreaza perfect, lasând între ele ample spatii goale, calculate perfect pentru a folosi la maximum resursele naturale si mai putin cele tehnologice pentru încalzire si aerisire. Si nu este vorba de o exceptie…
Turbo-gemenii
Nu este vorba de viitorii înlocuitori ai Gemenilor new-yorkezi, ci de solutii de captare a energiei eoliene în interiorul oraselor. Un amplu program european denumit WEB (de la Wind Energy for Built Environment) ofera un tip de constructie care capteaza vânturile din mai multe directii si chiar amplifica fluxul aerului, ceea ce este esential în orase unde viteza vântului este diminuata din cauza cladirilor prea multe si prea mari.
„Tehnologia albastra”
Cum era de asteptat, unele dintre formele cele mai „futuriste” apartin centrelor de cercetare stiintifica si tehnica. Asa va fi la Universitatea din Bremen, Centrul Spatial de la Leicester sau mai ales la Centrul artelor si stiintelor din Valencia care va fi inaugurat în 2003, devenind cel mai mare centru cultural din Europa. Tot aici trebuie mentionata „tehnologia albastra”, un fel de „piele inteligenta” pusa la punct de constructorii italieni care îsi va putea modifica transparenta în functie de lumina care cade pe cladire, reducând astfel substantial pierderile energetice.
Zgârie-norii care se construiesc singuri
Iata o tehnica deja folosita! Înca în anii ’90, echipa lui Yasuyuki Miyatake de la corporatia Shimizu a construit Jyuroku Bank la Nagoya recurgând la un sistem complicat de angrenaje, „bratele” multiple ale unui robot condus de un calculator, ridicând sub o anvelopa gigantica întreaga constructie, cu o precizie milimetrica. Tehnica aceasta va furniza „o revolutie copernicana în arhitectura”, dupa parerea specialistului în constructii automatizate, Dante Bini. La fel cum se va întâmpla cu din ce în ce mai des utilizatele „lipituri cu memorie”, folosind substante care pur si simplu „îsi amintesc” forma pe care o aveau la o anumita temperatura si revin la ea când aceasta este atinsa.
Ciudatenii
Celebru pentru curajoasele sale proiecte, arhitectul Frank O. Ghery „îsi sculpteaza” constructiile, lucrând în permanenta asupra formei lor. Asa a ajuns sa amplaseze o sala de conferinte în forma de… gura de cal, în interiorul super-serioasei DG Bank din Berlin. Asa s-a ajuns la un fel de case care parca „se darâma”, aflate în vecinatatea unor gazometre de la marginile Vienei, folosite în sec. XIX pentru alimentarea cu energie a tramvaielor si iluminarea orasului. Renzo Piano, unul dintre cele mai faimoase nume ale arhitecturii contemporane, realizeaza în plin centrul orasului Tokyo asa-numita „Maison Hermes”, al carei schelet de otel flexibil este legat de planseuri si fatade cu jonctiuni care amortizeaza vibratiile, în asa fel încât în timpul unui cutremur întreaga cladire… onduleaza, tensiunile mecanice fiind repartizate acum uniform. Deci: care va fi alegerea pentru viitor?
Tezaur de monede
O noua descoperire arheologica ofera noi date cu privire la perioada Dinastiei...
Comentarii