Nu e an sa nu se anunte o noua descoperire la Luxor, din epoca atat de misterioasa a Egiptului Antic si a faraonilor ei. In asteptarea marelui tunel care sa duca la camera secreta care ascunde toate misterele piramidelor si a construirii lor, cercetatorii scot la iveala noi morminte, sarcofage si obiecte funerare cu o valoare exceptionala.
Un astfel de mormant, sarcofage si mai multe obiecte funerare din epoca Egiptului Antic, au fost scoase recent la lumina intr-o necropola din Luxor, in sudul tarii, fiind prezentate publicului de ministrul egiptean pentru Antichitati, Khaled al-Anani, intr-o conferinta de presa, dupa cum transmite Agerpres.
„Aceste descoperiri, realizate in urma unor misiuni arheologice egiptene si franceze, au fost prezentate pentru presa in fata celebrului templu funerar al reginei Hatsepsut, care se afla in apropiere de necropola Al-Asasif, in partea vestica a orasului Luxor”. Este vorba despre o necropola situata intre Valea Reginelor si Valea Regilor, care era destinata nobililor si functionarilor de rang inalt din anturajul faraonilor.
Potrivit oficialitatilor, „mormantul dateaza din epoca Regatului Mijlociu Egiptean (a XI-a si a XII-a dinastie) si apartine lui Thaw-Irkhet-If, prezentat ca un supraveghetor al procedurilor de mumificare realizate in templul zeitei Mut, situat in celebrul sit Karnak, aflat tot in complexul funerar din Luxor”. Consiliul Suprem al Antichitatilor din Egipt a descoperit „un nou mormant (…) cu picturi foarte frumoase”, a declarat ministrul pentru Antichitati din aceasta tara, Khaled al-Anani, intr-o conferinta de presa.
Mormantul contine „numeroase descoperiri”, fiind vorba „despre diverse obiecte funerare, inclusiv doua sarcofage ce dateaza din Perioada Tarzie a Egiptului, statui si aproximativ 1.000 de statuete funerare din lemn, faianta si argila, denumite ushabti”. „Arheologii de la Institutul francez de arheologie orientala (IFAO) si de la Universitatea din Strasbourg au descoperit la randul lor intr-un alt mormant, situat tot in necropola
Al-Asasif, alte doua sarcofage ce dateaza din timpul celei de-a XIII-lea dinastii”, a mai declarat Khaled al-Anani.
Unul dintre cele doua sarcofage contine o mumie „bine conservata”, „care ar apartine unei femei care se numea Thuya”, se preciza in comunicatul oficial.
In ultimul deceniu, autoritatile egiptene anunta cu regularitate descoperirile arheologice realizate in aceasta tara, chiar daca Egiptul este adeseori acuzat de presa occidentala de lipsa rigorii stiintifice si de neglijenta in procedurile de conservare a antichitatilor.
In plus, siturile arheologice, in special cel de la Luxor, reprezinta pentru Egipt un argument major in fata concurentei facute de alte destinatii turistice, cu atat mai mult cu cat sectorul turismului, profund afectat in aceasta tara dupa revolutia din 2011, traverseaza in ultima vreme o etapa de relativa ameliorare.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii