Cu prilejul multor competitii atletice, întreaga lume asista la performantele aproape supraumane ale alergatorilor kenyeni. De fapt, în cea mai mare parte, acesti sportivi apartin unuia dintre numeroasele grupuri etnice din regiunea Africii de Est, care traiesc în jurul Vaii Marelui Rift, din vestul Kenyei. Potrivit cercetatorilor, populatia din care provin, au venit aici din zona actualului Sudan, acum circa 2.000 de ani.
Este vorba despre tribul Kalenjin, supranumit sugestiv „tribul alergatorilor”, dar al caror nume se traduce în cu totul alt registru: „Eu îti spun”. Cu începere din anii 1980, calitatile lor fizice deosebite i-au propulsat pe treptele cele mai înalte ale întrecerilor de fond si semifond, sub culorile tarii în care traiesc ei obtinand nu mai putin de 40% din totalul medaliilor de la campionatele mondiale si jocurile olimpice.
Kalenjinii sunt crescatori de animale în marea lor majoritate, însa calitatile care conduc la performantele lor fizice i-au determinat pe oamenii de stiinta sa studieze si sa identifice o eventuala gena.
Se presupune ca dieta, viata în salbaticie si alti factori naturali se afla la originea rezistentei lor extraordinare. In ceea ce priveste dieta, atletii pun accent pe orez, cartofi, varza, mazare, ugali (o pasta facuta din porumb) si, in cantitate mare, ceai cu lapte si zahar. Consuma foarte putina carne, aproximativ 400 g pe saptamana, dar secretul energiei necesare unei curse de lunga durata consta in consumul celor aproximativ 600 g de carbohidrati zilnic, construindu-si astfel rezerve imense de glicogen in muschi.
Din punct de vedere anatomic, s-a observat ca majoritatea performerilor sportivi au corpurile si genunchii mici, detaliu care face ca ei, probabil, sa piarda mai putina energie în timpul întrecerilor, ceea ce le ofera un avantaj pe o durata mai lunga. Cert este ca ei sunt cei mai buni alergatori ai lumii din ultimele trei decenii.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii