• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 13 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 13 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Umorul trebuie privit cu mai multa seriozitate

Umorul trebuie privit cu mai multa seriozitate

2 septembrie 2009
in Glob
A A

Din cele mai vechi timpuri, de studierea umorului au fost preocupati si filozofii, si antropologii si psihologii în comunicare, încercand sa demonstreze cat de benefic este pentru omenire. În prezent chiar exista institute dedicate umorului:” International Society for Humour Studies” sau „ American Association for Therapeutic Humour”.

Rasul anihileaza consecintele nefaste ale stresului

Umorul, este singurul domeniu al creatiei în care o stimulare intelectuala complexa genereaza o reactie fiziologica: rasul. Se stie ca efectele benefice ale rasului sunt nenumarate, acesta fiind folosit în ultima vreme, din ce în ce mai mult, si în scop terapeutic, în întreaga lume. Rasul nu costa nimic, n-ai nevoie de reteta de la medic, afirma specialistii, dar îti prelungeste viata. Ideea americanilor de-a angaja în spitale clovni si de-a utiliza terapia rasului este un lucru foarte serios. Dar ce ne facem daca nu ne vine a rade? Ei bine, se pare ca aici este… necazul. Specialistii spun ca tocmai în astfel de situatii ar fi util sa radem. Prin studiile efectuate s-a demonstrat ca simtul umorului se poate învata. Exista în acest sens, cursuri, programe pentru administrarea si rezolvarea anumitor probleme prin intermediul umorului. Orice persoana este capabila sa rada.

Rasul te elibereaza de tensiuni si, ca atare, intervine într-o maniera pozitiva asupra stresului si a anxietatii. El întrerupe cercul vicios ce alimenteaza frustrarea, sentimentul de inadecvare, cel de vinovatie si chiar agresivitatea. Acestea din punct de vedere psihic, dar daca ne gandim ca în conditii de stres organismul produce o cantitate mare de cortizol (hormonul stresului), ce slabeste sistemul imunitar, rasul devine si mai important. Simtul umorului întareste sistemul de aparare al organismului si anihileaza consecintele nefaste ale stresului. Baza stiintifica ce ofera posibilitatea întelegerii relatiei dintre simtul umorului si sanatate se sustine pe teoria ca emotiile si gandirea, prin intermediul sistemului nervos influenteaza secretia de hormoni si regleaza activitatea sistemului imunitar.

Este umorul o chestiune de genetica?

Pare mai mult o gluma, însa, un grup de cercetatori canadieni de la University of Western Ontario, dupa efectuarea unor numeroase analize si experimente genetice pe un grup de 2000 de gemeni britanici si 500 de nord-americani, au ajuns la concluzia ca, la englezi, gustul pentru glumele sarcastice si capacitatea de autoironie sunt caracteristici înnascute si tin de ADN.

Asadar, britanicii, ar fi, prin natura lor, sarcastici si ironici, în vreme ce umorul pozitiv (adica acea capacitate de a glumi si de a vedea partea plina a paharului), este, afirma aceiasi cercetatori, o trasatura comuna a tuturor celor supusi testelor. Ei sustin ca ar fi descoperit predispozitia genetica pentru asa-numitul „umor negativ”. „Oamenii înclinati spre negativism, deprimare si anxietate tind sa se foloseasca de acest gen de umor”, explica dr. Martin de la Universitatea canadiana. La aceasta afirmatie, multi dintre cei cu un simt ascutit al umorului, au ras dar, cine stie?

Simtul umorului e diferit la femei si barbati

S-a demonstrat ca atunci cand cineva rade din toata inima, efectele fiziologice sunt similare cu cele ale unui exercitiu fizic. Se reduce riscul de infarct si depresia nu-si gaseste loc prielnic. Rasul, sunt de parere tot mai multi oameni de stiinta, poate antrena modificari la nivelul imunoglobulinelor (IgA – anticorpi ce se gasesc în lacrimi, saliva), secretii ce joaca un rol important împotriva bacteriilor. Tot ei, prin intermediul rezonantei magnetice, au constatat ca una din zonele cerebrale dedicate placerii, se activa dupa doar cateva secunde de la începerea lecturarii unor reviste umoristice. Euforia ce punea stapanire pe creierul voluntarilor nefiind altceva decat reactia organismului la solicitarile nervoase produse de acest centru nervos, prin intermediul dopaminei care este un neurotransmitator.

Sa fie umorul un „drog” cu efecte benefice?! Încercand sa afle daca femeile si barbatii au un simt al umorului diferit, o echipa de cercetatori de la Stanford University School of Medicine, California, a dat, spre vizionare, filme de desene animate, menite sa stimuleze aceleasi zone cerebrale, atat la femei cat si la barbati. S-a observat ca hormonul placerii (nucleus accumbens), activa mult mai mult la femei. În acelasi timp, ei sustin ca persoanele vesele sunt mult mai calme si metabolizeaza stresul în mod pozitiv, fara prea multe conflicte.

Cheia sufletului uman este raspandirea rasului printre oameni

Nu, nu este o gluma de care trebuie sa radeti. Yoji Kimuro, profesor de stiinte ale comunicarii la Universitatea din Kansai, Osaka, purtator de cuvant al mai multor umoristi, sustine ca „potrivit teoriei sale, imediat ce creierul detecteaza ceva amuzant, diafragma stomacului se pune în miscare”.

Masina de masurat rasul poate cauta semnalele produse în corp în cazul în care exista motiv de ras. Omul de stiinta sustine ca masina poate arata daca o persoana rade din toata inima sau se forteaza, daca este ironica sau cinica. „Am descoperit, spune omul de stiinta – ca rasul copiilor este mai spontan cu zece „ah”-uri pe secunda (unitatea de masura stabilita de Kimuro) si de doua ori mai intens decat al adultilor. Omul de stiinta japonez este de parere ca umanitatea este capabila sa treaca de la un „secol de razboi, la un secol de umor si toleranta”. Raspandirea rasului de la o persoana la alta este, „cheia sufletului uman”, sustine omul de stiinta japonez. Facand haz de necaz, trecem mai usor peste necazuri.

N. FLORIA

ShareTweet
Articolul precedent

Palatul national Ajuda

Urmatorul Articol

Vinete umplute cu carne

Articole Similare

Glob

Frica de zbor

7 iulie 2025

Un ofiter în retragere din Fortele Aeriene indiene, Dinesh K., a constatat...

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Urmatorul Articol

Vinete umplute cu carne

Peste oceanic cu sos de mere

Slabiti cu... ceai

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.