Copacii – aceste mirifice fapturi, masacrate barbar astazi, dar fara de care Pamântul ar fi o simpla bila stearpa, ratacita în infinitul Universului – dau nastere deseori unor imagini fascinante. Însa, în cazuri deosebite, chiar singulare, ideea de padure „clasica” este transfigurata, convertita în peisaje parca desprinse din alte lumi…
Padurea din grota. Hang Son Doong (Vietnam) este cea mai mare grota din lume, strabatuta de un râu urias. Acesta, dar si razele soarelui care au putut patrunde printr-o gaura gigantica din stânca tocmai aici, sub pamânt, au permis dezvoltarea unui ecosistem unic: o padure nascuta din maruntaiele de piatra. O splendoare care evoca într-un fel „imposibila lume” imaginata (?) de Jules Verne în romanul „O calatorie spre centrul Pamântului”.
Padurea dansatoare. În zona Kaliningrad (Rusia) exista o padure de pini, care însa nu au tinuta majestuoasa binecunoscuta, ci trunchiurile lor sunt torsionate în forma de cerc sau spiralata. Nu s-a explicat clar cum au luat nastere bizarele siluete, însa teoria cea mai vehiculata se refera la un gen de adaptare si rezistenta a arborilor la vânturile foarte puternice care sufla aici.
Padurea rasucita din Polonia pare cumva înrudita cu cea rusa, mai ales daca tinem cont ca si ea e formata tot din pini. Initial, în anul 1930 au fost plantati aici 400 de pini si se crede ca s-a folosit o tehnica speciala tocmai pentru a-i face sa se dezvolte astfel. Totusi, nimeni nu cunoaste presupusa tehnica invocata.
Padurea scufundata din Kazahstan se afla în muntii Tian Shan, dar nu pe versanti, cum s-ar putea crede, ci în lacul Kaindy, care a luat nastere în anul 1911, în urma unui cutremur ce a provocat o alunecare masiva de pamânt. Imaginea este deosebit de pitoreasca, chiar daca ascunde o drama a naturii, dar pentru noi, românii, nu constituie chiar un unicat: o sora geamana a celei kazahe este padurea din apele Lacului Rosu, de la poalele Masivului Hasmasul Mare, cel mai probabil format dupa puternicele seisme de la începutul anului 1838.
Padurea din Mlastina Moarta se afla în desertul Namibiei si are o poveste foarte lunga si interesanta. Aici, cu cel putin un mileniu în urma, exista o veche mlastina ce favorizase dezvoltarea unei mici paduri de acacia. Totusi perioadele repetate de seceta au dus la moartea arborilor, acum circa 900 de ani, iar astazi relicvele ce formau odinioara mica oaza constituie un peisaj trist, dar fascinant.
Si omul contribuie la formarea unor paduri neobisnuite, care pot fi privite si ca metafore ale civilizatiei contemporane, sufocata de masini si tehnologii ultrasofisticate. Asa arata Cimitirul masinilor din Chátillon, Belgia, care nu e chiar ce s-ar crede. În inima unei paduri (totusi, de copaci), în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial s-a instalat, efectiv, un cimitir al automobilelor. Dupa mai bine de o jumatate de veac, aici s-a creat un adevarat peisaj post-apocaliptic demn de efectele speciale hollywoodiene. De fapt, e si o imagine la scara redusa a lumii în care traim!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii