300 g orez, 600g fructe de mare, 1 litru supa de legume, 100 ml vin alb, 1 fir de praz, 3-4 catei de usturoi, sare, piper, 3-4 linguri ulei de masline, o legatura patrunjel
Prazul taiat marunt se caleste in uleiul de masline incins si cu usturoiul taiat marunt, pâna se inmoaie prazul. Orezul se spala si se pune peste praz, calindu-se pâna devine translucid. Apoi se adauga si fructele de mare decongelate, se pune si un polonic din supa de legume si vinul alb. Se lasa sa fiarba tot la foc mic, amestecând din când in când. Atunci când se absoarbe supa, se mai adauga treptat câte un polonic, atât cât este nevoie ca sa fiarba orezul. Spre final se adauga si patrunjelul tocat marunt si se potriveste de sare si piper.
Tarta cu mere
120 g unt, 70 g zahar, 1 ou mare, o cana faina, o lingurita praf de copt, 8 mere, o lingura cu vârf de scortisoara, 5-6 linguri gem de caise, o lingura suc de lamâie
Untul si zaharul se bat cu mixerul pâna devin spuma, se adauga apoi oul si faina amestecata separat cu praful de copt, pusa treptat. Aluatul rezultat se tine la frigider 15-20 minute. Se unge cu unt si se tapeteaza o forma de tarta, se pune aluatul in forma. Peste aluat se pun merele curatate si taiate felii, astfel incât sa se acopere toata suprafata. Se pudreaza cu scortisoara, se adauga 2 linguri cu zahar si se da la cuptorul incins pentru aproximativ o ora, la foc mic, pâna când capata o culoare aurie. Intre timp, intr-o tigaie, se incalzeste gemul de caise amestecat cu sucul de lamâie pâna se formeaza un sos subtire. Se scoate tarta din cuptor si se unge cu sosul caldut.
Comentarii