Miscarile tectonice provoaca spaima la aflarea intensitatii ori a duratei, ceea ce depaseste 20-30 de secunde fiind de obicei percepute drept foarte periculoase.
Exista insa si asa-numitele cutremure lente, cele mai multe durând „numai” câteva ore sau chiar zile. Cel mai lung cutremur cunoscut si atestat ca atare de specialisti a durat aproape 32 de ani!
A fost unul „lent” si s-a produs in cea mai activa zona seismica de pe glob, direct implicate fiind placile tectonice din zona insulei indoneziene Sumatra.
O echipa de cercetatori ai Universitatii de tehnologie Nanyang din Singapore a studiat miscarile scoartei terestre din aria sus-mentionata, ajungând astfel la uimitoarea concluzie. Au fost analizati coralii din microatolii regiunii – coloniile circulare ce pot forma mici insule, care erau morti in centru si vii la periferie.
Observatiile de-a lungul coastelor Sumatrei au relevat urme ale modificarilor nivelului marii in jurul lor (coralii se dezvolta numai sub apa si nu pot trai daca sunt expusi la aer), intre anii 1738 si 1861. Indiciile obtinute au dus la concluzia ca un incredibil de lung seism lent in zona s-a petrecut pe mai mult de trei decenii.
Apogeul activitatii tectonice a fost reprezentat de cutremurul devastator din 1861, care a avut magnitudinea de 8,5 grade Richter si a antrenat in scurt timp un tsunami ce a facut mii de victime.
De mentionat ca nu numai frecarile dintre placile tectonice stau la baza declansarii cutremurelor, ci si – in strânsa legatura cu ele – eruptiile vulcanice. In uriasul arhipelag indonezian, care numara 17.508 insule (Sumatra e a patra ca marime), exista circa 400 de vulcani din asa-numitul „Cerc de foc al Pacificului”, dintre care peste 100 sunt activi.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii