Putina lume stie ca Bucurestiul beneficiaza de o statie de metrou unica in lume, datorita materialului din care a fost construita. Mai exact, este vorba despre pavajul statiei Politehnica, a carui vechime efectiv se pierde in negura timpurilor, urcand pana pe la 70 de milioane de ani!
Greu de crezut? Statia de metrou Politehnica a fost construita in anii ’80, iar pentru podeaua acesteia a fost folosita o marmura roz din cariera Savadisla din judetul Cluj. De atunci, mii de oameni calca in fiecare zi peste ea, dar putini cunosc istoria de 70 de milioane de ani a acestei marmuri, care are drept specifice formele albicioase ciudate incapsulate in roca. In lumea paleontologica, aceasta este echivalentul unei mine de aur, cu o bogatie si o biodiversitate remarcabil. Imortalizeaza viata marina din Cretacicul tarziu, cand zona judetului Cluj de astazi era acoperita de o mare putin adanca.
Scoici, alge, melci, corali si rudisti se pot vedea incapsulate in materialul calcaros care formeaza pavajul statiei de metrou. Cele mai numeroase organisme sunt rudistii – vietati cu un exoschelet conic care era infipt in solul de pe fundul marii, similar cu un morcov. Acestea au trait din Jurasicul tarziu (acum 150 de milioane de ani) pana in Cretacicul tarziu. Speciile de rudisti au disparut odata cu extinctia in masa de la sfarsitul Cretacicului si acestea, conform spuselor lui Mihai Popa, paleontolog la Facultatea de Geologie si Geofizica Bucuresti, „au vazut dara de foc pe cer” lasata de asteroidul care a dus si la extinctia dinozaurilor. Un alt eveniment deosebit din acea perioada, care creste si mai mult importanta acestor fosile, este ca atunci a avut loc si orogeneza Muntilor Apuseni, astfel complexul de organisme marin, alaturi de formatiunile in care au fost prinse a fost ridicat deasupra nivelului marii.
De asemenea, valoarea stiintifica se extinde la nivel european, chiar la nivel mondial, astfel de specii gasindu-se in zona mediterana si in zona Insulelor Caraibe. Se poate spune ca metroul din Bucuresti este un „muzeu” cu exemplare geologice si paleontologice adunate de pe tot teritoriul Romaniei si care din pacate ramane, in cea mai mare parte a lui, ascuns de ochii calatorilor.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii