In anul 709, un episcop de Avranches, devenit ulterior Sfântul Aubert, a avut o viziune divina, in urma careia a hotarât sa construiasca o capela pentru cei care se rugau Sfântului Arhanghel Mihail. Acesta a fost inceputul pentru ceea ce avea sa devina una dintre cele mai puternice fortarete sacre medievale.
In anul 709, un episcop de Avranches, devenit ulterior Sfântul Aubert, a avut o viziune divina, in urma careia a hotarât sa construiasca o capela pentru cei care se rugau Sfântului Arhanghel Mihail. Acesta a fost inceputul pentru ceea ce avea sa devina una dintre cele mai puternice fortarete sacre medievale. Tot in urma unor viziuni, in anul 966, ducele de Normandia a patruns aici, oferind imediat locul respectiv calugarilor benedictini. Acestia au realizat pe stânca aproape goala unul dintre cele mai vestite locuri de pelerinaj, inaltând o adevarata cetate, pe locul legendarei capele a lui Aubert. Munca a fost uriasa. Cetatea megalitica a fost ridicata in sute de ani, respectiv din anul 1000, pâna la inceputul secolului al XVI-lea.
De aceea, vizitatorul capata o imagine complexa a lumii medievale, patrunzând in acest mozaic de biserici dintre care prima reprezinta secolul al XI-lea, in vreme ce constructia gotica dinspre nord, numita chiar „Minunea” (La Merveille) apartine secolului al XIII-lea. Intregul ansamblu constituie o fortareata inexpugnabila fiind cunoscuta rezistenta sa eroica in timpul Razboiului de 100 de ani, capatând astfel o valoare de simbol in constiinta nationala. In 1791, calugarii au fost obligati sa paraseasca abatia si vreme de 75 de ani manastirea a functionat ca inchisoare. Dupa revolutia din 1863, manastirea a fost declarata monument istoric si a inceput o uriasa munca de restaurare pentru a reface splendorile create de omul evului mediu, ca o imagine a Ierusalimului pe Pamânt.
Din 1886 pâna in prezent, biserica parohiala Saint-Pierre a devenit un sanctuar si loc de pelerinaj in insula. In satul de la poalele inaltimii pe care se afla constructia, exista de multa vreme o biserica parohiala cu propriul ei preot. Biserica Saint-Pierre este cea mai veche si are in fata o mica piateta, cu statuia Ioanei d’Arc. In interiorul edificiului se afla numeroase morminte acoperite de monumente funerare purtând semnatura unor artisti ilustri. Capela Saint Michel, deschisa in secolul al XIX-lea, este dominata de statuia Arhanghelului acoperita de argint, instalata in abatie in 1877 si adusa aici in 1895.
Biserica abatiala, construita in vârful muntelui, are o lungime de peste 80 de metri si este compusa dintr-o serie de capele din epoci diferite. Intreaga insula pe care se afla manastirea, legata de continent printr-un dig, ramâne izolata in timpul fluxului, dar valurile nu reusesc sa atinga zidurile groase ale bisericii Nôtre-Dame-sous-Terre. Din 1969, o comunitate religioasa organizeaza marile ceremonii care, incepând cu anul 1992, se desfasoara dupa un program strict, atragând multimea credinciosilor.
Comentarii