În general, nu ne prea dam seama ce bogatie faunistica are tara noastra, fiind dispusi mai degraba sa cerem de pilda decimarea ursilor, dupa ce ni s-a spus la „stiri” ca un exemplar care nu mai gaseste hrana în padurile carpatine „rarefiate” a atacat orataniile dintr-o gospodarie ori sa aplaudam macelarirea mistretilor de catre indivizi care considera ca a trage cu pusca e un sport nobil.
Cunosc în schimb foarte bine valoarea salbaticiunilor cei care… nu le mai au, tocmai fiindca le-au ucis cu nemiluita. Iar o informatie recenta, rapid aruncata la cos de stiristi, se refera la un veritabil eveniment al biodiversitatii înregistrat în Portugalia.
Da, am formulat corect titlul acestui text: ne referim la „ursul portughez”, întrucat în aceasta tara din capatul vestic al Europei a fost semnalat primul exemplar din aceasta specie, dupa aproape 200 de ani!
Ea a disparut din codrii lusitani într-un interval cuprins între secolul XVIII si a doua jumatate a secolului XIX, iar revenirea sa se datoreaza populatiei de urs brun prezenta în vestul Muntilor Cantabrici din Spania.
Potrivit presei, ultimul exemplar viu din Portugalia fusese ucis în 1843. Animalul reperat de curand, un mascul tanar, ar fi un fel de „ratacitor în cautarea unui teritoriu, a unei perechi si a hranei”, în opinia specialistilor. În orice caz, semnalarea sa constituie si o speranta ca uneori, macar în natura, lucrurile evolueaza si într-un sens pozitiv.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii