Pe timpul romanilor, unele vise erau interpretate si analizate chiar de Senatul Roman, existând credinta ca acestea ar veni direct de la zei. Chiar daca stiinta a evoluat, visul ramâne una dintre cele mai misterioase experiente al vietii. Unele cercetari au demonstrat ca este posibil ca într-o anumita masura sa putem influenta continutul visului. Anumite evenimente sau întâmplari traite înainte de culcare îsi pun amprenta asupra viselor. Cu toate acestea exista destul de putine dovezi ca se poate controla continutul viselor. Majoritatea psihologilor sunt de parere ca visele se concentreaza pe probleme emotionale iar prin analiza lor se va putea cunoaste si întelege evolutia fiecarei persoane.
Teorii si lucruri mai putin cunoscute
De-a lungul timpului s-au emis tot felul de teorii privind functiile si natura viselor. Una dintre primele teorii despre functiile viselor a fost creata de Sigmund Freud. Acesta afirma ca visele „ofera calea regala catre cunoasterea activitatilor inconstiente ale mintii”. Ce reprezinta ceea ce visam? Nu pot fi privite ca simple extensii ale activitatilor din ziua care a trecut. Ceea ce oamenii de stiinta au descoperit este o constanta foarte mare în privinta continutului viselor oamenilor, lucrurile pe care le viseaza o persoana putând sa fie constante pe o perioada mai îndelungata de timp, visarea fiind un proces imaginativ care reflecta conceptiile, grijile si preocuparile emotionale ale fiecarui individ. Studiile arata ca persoanele care nu îsi amintesc visele, viseaza la fel de mult ca si cele care le retin.
Stiati ca…
Exista vise repetitive? Detaliile pot fi redate aproape la fel, nopti la rând. Peste 70% dintre femei si 65% dintre barbati au astfel de vise. Un alt lucru aproape nestiut este ca avem emotii când visam iar cea mai des întâlnita este anxietatea. Emotiile negative sunt mai accentuate decât cele pozitive. Retinem doar 10% din ceea ce visam si asta pentru faptul ca în primele 5 minute de la trezire se uita jumatate din vis iar în 10 minute, 90% din el a disparut din minte. Nu toata lumea viseaza în culori. Aproximativ 12% din populatie viseaza în alb si negru. Nu se stie înca daca impactul emotional asupra celor ce viseaza în culori este mai mare decât asupra celor ce viseaza în alb-negru. Visam doar ceea ce cunoastem. De multe ori avem impresia ca am visat persoane necunoscute. În realitate nu este asa. Acele persoane le-am întâlnit, cel putin o data în viata. Creierul nostru foloseste în vis acele personaje pe care noi nu le-am retinut. Persoanele care au renuntat la fumat au visele mai clare, decât în mod obisnuit. Tot acestia pot visa ca fumeaza simtindu-se vinovati sau intra în panica. Pe timpul somnului esti ca si paralizat. Se stie ca pentru a ne împiedica sa „traim” cu adevarat visele, creierul emana un hormon care paralizeaza tot corpul, astfel ca daca visam ca alergam, cu siguranta nu o vom lua la goana prin casa. Chiar si nevazatorii viseaza. Este vorba despre acele persoane care si-au pierdut vederea pe parcursul vietii. Ele viseaza în imagini. Acele persoane care s-au nascut nevazatoare nu viseaza în imagini, însa visele lor sunt la fel de complexe.
Importanta pozitiilor corpului pe timpul somnului
Traditiile stravechi spun ca pentru a avea un somn linistit si cu vise frumoase este bine sa se doarma cu capul spre nord sau rasarit. Pentru o regenerare fizico-psihica trebuie sa se doarma cu capul orientat spre sud sau sud-est, culcati pe partea dreapta. Atunci pe partea stânga va fi activata energia lunara de tip Yin iar culorile agreate sunt galben, portocaliu si albastru. Pentru a avea vise profunde ar fi bine sa dormim cu capul orientat catre nord, nord-est, pe partea stânga a corpului. Astfel se vor activa energiile solare de control iar culorile predominante sa fie verde, sau chiar albastru indigo. Daca vrem sa ne controlam, cât de cât, visele, este bine sa se doarma pe spate, cu capul orientat spre rasarit, folosind un fundal de culori precum albul stralucitor, violetul sau indigo. Somnul pe spate produce o echilibrare a energiilor.
IOANA FLORIA
Comentarii