• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Viitorul apartine spatiului

Viitorul apartine spatiului

4 iulie 2002
in Glob
A A

          1. Istorii scrise În biblie
          
          Ahab, un rege ca-n „Macbeth”
          
          Vazuta exclusiv din perspectiva Vechiului Testament, casatoria dintre Ahab, regele Israelului, si printesa feniciana, Isabel (Jezebel), a condus la un atentat impardonabil la adresa cultului Dumnezeului unic (Yahve).

          1. Istorii scrise În biblie
          
          Ahab, un rege ca-n „Macbeth”
          
          Vazuta exclusiv din perspectiva Vechiului Testament, casatoria dintre Ahab, regele Israelului, si printesa feniciana, Isabel (Jezebel), a condus la un atentat impardonabil la adresa cultului Dumnezeului unic (Yahve). Redactorii „Cartii Regilor” l-au privit dispretuitor pe Ahab, afirmând raspicat faptul ca la radacina tuturor relelor s-a aflat Isabel, la fel ca-n piesa lui Shakespeare. Dar daca Lady Macbeth vizeaza uzurparea tronului Scotiei (si reuseste), „jumatatea” lui Ahab tinteste triumful idolilor fenicieni ai Tyr-ului (vizându-l in special pe Baal, patron al muntilor, ploilor si furtunilor) in Israel. Si Isabel are succes, sotul ei construind un templu baalic chiar in Samaria, capitala regatului (dupa moartea lui Solomon, Regatul de Nord s-a numit Israel, iar cel de sud a fost Iudeea, cu capitala la Ierusalim). Paralelismul cu drama shakespeariana nu se opreste aici. Ursitoarele din „Macbeth” prevad ca urmasii celui care i-a luat locul regelui Duncan nu vor avea parte de tron. In relatarea biblica, profetul Ilie „vede” moartea Isabelei si a lui Ahab, si venirea pe tron, in cele din urma, a generalului Jehu si stingerea dinastiei Omri (tatal lui Ahab). Insa dincolo de punctele comune ale celor doua istorii, biblistii de azi reconsidera atitudinea regelui Ahab, punând in evidenta meritele politice si militare ale acestuia.
          Domnind intre 874 si 853 i.Ch., Ahab – al saptelea rege al Israelului – a reusit in doua decenii sa zamisleasca o adevarata „epoca de aur a patriei sale” (Richard Lebeau, istoric francez). N-a fost marioneta Isabelei, a fost un suveran tolerant care n-a uitat niciodata de adoratia fata de Dumnezeul unic, desi a facut concesii cultului lui Baal. Dar aceasta politica inteleapta, desi aparent condamnabila, a avut consecinte economice extrem de importante. Bunele relatii cu fenicienii din Tyr, initiate de tatal sau (regele Omri), s-au dezvoltat – in beneficiul tarii sale – nu numai pentru a-i face pe plac Isabelei, ci pentru a consolida legaturile comerciale cu Levantul si de a intari puterea financiara a Israelului. Construind asezari si edificii importante pentru infrastructura statului, Ahab a definitivat procesul de trecere de la o populatie nomada la una sedentara, convertita la agricultura. Dar cum prin Israel nu curge nici Nilul, nici Eufratul, „acomodarea unor ritualuri baalice in raport cu adoratia lui Yahve a fost una necesara, Baal fiind si zeul ploilor” (prof. Jacques Briend de la Institutul Catolic din Paris). De asemenea, armata lui Ahab a devenit una dintre cele mai redutabile din Orientul Apropiat. Asa se explica de ce a reusit acest „rege hulit” sa opreasca inaintarea amenintatoare a asirienilor lui Salmanasar III (853 i.Ch.)… Insasi durata domniei lui Ahab (aproape 21 de ani) spune foarte multe despre temeinicia multor decizii ale sale.
          
          PAUL IOAN
          
          2. Viitorul apartine spatiului
          
          Radare amplasate pe MICROSATELITI
          
          Firme europene specializate se intrec in a concepe, a construi si valida pentru Cosmos, asa numitii microsateliti, in majoritate destinati cercetarilor stiintifice; in greutate de 100-120 kg si cu costuri de 3-5 milioane dolari, acesti sateliti sunt tot mai solicitati de tari care nu au un potential economic foarte ridicat, cum sunt: Coreea, Portugalia, Africa de Sud, Chile, Pakistan, Singapore, Thailanda etc. si care, prin lansarea cu rachete inchiriate a astfel de sateliti, patrund in asa-numitul „Club astronautic”…
          Printre microsatelitii care sunt in curs de lansare in urmatorii ani (2003 si 2004) pot fi mentionati: microsatelitul franco-brazilian FBM, microsatelitul francez PARASOL, destinat transmiterii de imagini ale regiunilor Pamântului supuse unor puternice furtuni de zapada, precum si satelitul miniatural CERISE (vezi si foto alaturata).
          Recent, Centrul National pentru Cercetari Spatiale din Franta a lansat un program de construire a unui grup de microsateliti denumit MYRIADE, in cadrul caruia exista si un proiect deosebit de interesant, destinat obtinerii de asa-numite imagini-radar stereoscopice! In cadrul acestui program, se prevede amplasarea, direct pe orbita, a unei retele interferometrice formata dintr-o constelatie de trei sateliti miniaturali pasivi si un satelit-radar, acesta din urma evoluând pe aceiasi orbita cu… constelatia „pasiva”! Pentru a-si indeplini misiunea, cei trei sateliti pasivi se rotesc intr-un plan normal pe cel de rotatie al satelitului-radar, care evolueaza la departare de 150 km de grupul de sateliti pasivi. In acest fel reteaua interferometrica apare ca fiind un fel de sistem „parazit”, care are o geometrie stabila in special datorita rotatiei, cu viteza constanta, a celor trei sateliti miniatura pasivi; sistemul este astfel organizat incât in timp ce se parcurge, de exemplu de satelitul radar o orbita completa, cei trei microsateliti pasivi vor face si ei o tura completa… Receptia pasiva a imaginilor zonelor „iluminate” radar nu creeaza probleme din punct de vedere al compatibilitatii electromagnetice, astfel incât microsatelitii pasivi pot fi instalati, in planul lor de rotatie, la 3… 6 km unul fata de ceilalti.
          Se estimeaza obtinerea de imagini stereoscopice pentru reconstituirea topografiei terestre, prin compararea imaginilor radar folosind tehnica interferometrica.
          
          Prof. dr. FLORIN ZAGANESCU
          
          

ShareTweet
Articolul precedent

Tort de capsune

Urmatorul Articol

Ciorba de perisoare din peste

Articole Similare

Glob

Frica de zbor

7 iulie 2025

Un ofiter în retragere din Fortele Aeriene indiene, Dinesh K., a constatat...

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Urmatorul Articol

Ciorba de perisoare din peste

Ciorba de rosii cu carne de pasare

Gustarea lui Bachus

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.