Concentratiile de metale grele gasite în portii unice de ciocolata si în unele produse pe baza de cacao sunt prea scazute în majoritatea cazurilor pentru a reprezenta un risc pentru sanatatea consumatorilor conform unui studiu recent.
Dar un consum mai mare de o portie pe zi sau în combinatie cu alte surse de metale grele – cum ar fi fructele de mare si orezul brun nespalat – poate sa duca la cumularea nivelurilor de expunere si la o depasire a cantitatilor maxime care sunt recomandate, au declarat cercetatorii.
Unele grupuri de consumatori si agentii independente de testare au raportat anterior contaminarea cu metale grele a produselor din cacao, cum ar fi ciocolata neagra, cauzele posibile fiind tipul de sol în care sunt cultivati arborii de cacao si prelucrarea industriala.
Cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii George Washington din Statele Unite au constatat ca 70 din cele 72 de produse care contin cacao si pe care le-au analizat se aflau sub limitele stabilite de Agentia americana pentru alimente si medicamente (FDA) privind contaminarea cu plumb, informeaza Reuters/Agerpres. Cu toate acestea, atunci când au fost utilizate limitele mai stricte stabilite de statul California, 31 din cele 72 de produse testate au depasit limitele pentru plumb, în timp ce 13 din 37 au depasit limitele pentru cadmiu.
Cercetatorii au declarat ca rezultatele studiului lor au aratat ca produsele ar putea sa nu prezinte un risc pentru sanatate atunci când sunt consumate ca portii unice, însa portiile mai mari ar putea depasi limitele stricte stabilite în California printr-o lege cunoscuta sub numele de Prop 65.
Cantitatea zilnica recomandata pentru ciocolata este de aproximativ 30 grame pâna la 60 grame.
„Daca produsele contaminate, în ansamblu, sunt consumate în cantitati mici si rar de catre majoritatea oamenilor, este posibil ca acesti agenti de contaminare sa nu reprezinte o problema de sanatate publica”, se afirma în acest studiu.
„În schimb, daca multe astfel de produse sunt consumate în mod regulat de catre consumatorul mediu, expunerea la aditivi poate constitui o problema de sanatate publica”, au adaugat autorii cercetarii.
Asociatia producatorilor din industria ciocolatei din Statele Unite, National Confectioners Association, a declarat ca noul studiu confirma faptul ca „ciocolata si cacaua pot fi consumate în siguranta si pot fi savurate ca delicatese, asa cum au fost timp de secole”.
Cercetarea de lunga durata a analizat 72 de produse pentru o potentiala contaminare cu metale grele, precum plumb, cadmiu si arsenic, în patru loturi diferite în 2014, 2016, 2019 si 2022.
„Concentratiile medii pentru fiecare metal testat au fost mai mici chiar si decât cele stipulate în conservatoarea lege Prop 65. Cu toate acestea, consumul unora dintre produsele testate sau mai mult de o portie pe zi în combinatie cu surse care nu sunt derivate din cacao … poate duce la o expunere care ar depasi limitele prevazute”, au spus autorii studiului.
NICUSOR DINCA
Comentarii