Un grup din Dieta japoneza a aprobat pe 28 mai 2024 crearea unei comisii multipartinice pentru investigarea fenomenelor aeriene neidentificate sau UAP, cunoscute si sub numele de OZN-uri. În declaratia de înfiintare, s-a spus ca UAP au fost urmarite de multe ori pe teritoriul japonez. Daca ele sunt arme secrete de ultima ora sau drone spion fara pilot din alte tari, acestea ar reprezenta o amenintare majora la securitatea Japoniei.
Grupul de parlamentari urma sa fie prezidat de Yasukazu Hamada, liderul afacerilor parlamentare ale Partidului Liberal Democrat, aflat la guvernare si care este si fost ministru al Apararii. Fostul ministru al Mediului, Shinjiro Koizumi, fiul fostului premier japonez, tot din PLD, va ocupa functia de secretar general.
Grupul de parlamentari a îndemnat si guvernul sa creeze o agentie specializata pentru a colecta si analiza informatii despre OZN-uri, subliniind ca si Guvernul SUA a creat o organizatie specializata în Departamentul Apararii pentru a investiga UAP.
Recunoasterea importantei fenomenului OZN
Organismul responsabil cu investigarea, din punctul de vedere al securitatii, a fenomenelor anormale neidentificate (UAP) si-a început oficial activitatea pe 6 iunie. Cu aceasta ocazie, Christopher Mellon, fost subsecretar adjunct al apararii din SUA si militant pentru recunoasterea importantei fenomenului OZN, a adresat un lung mesaj membrilor parlamentului japonez, mesaj din care citez mai jos, prescurtat, câteva pasaje.
Stiu ca este nevoie de curaj politic, în calitate de oficiali alesi, pentru a înfrunta stigmatizarea care a înconjurat de mult prea mult timp aceasta problema UAP. Din fericire, poporul japonez si cel american sunt norocoase sa aiba legiuitori dispusi sa puna securitatea nationala si stiinta înaintea consideratiilor politice înguste.
Daca a existat vreodata vreo îndoiala, acum stim ca UAP este o problema globala, una care transcende granitele nationale si necesita cooperare internationala. Pe masura ce cautam sa întelegem UAP, cel mai bine este sa lucram împreuna, punând în comun resursele si expertiza noastra, atât de dragul securitatii nationale, cât si al progresului stiintific, asa cum am facut în atâtea alte domenii. Eforturile de colaborare ne vor permite sa abordam mai eficient potentialele amenintari si, probabil, sa descoperim adevaruri care se afla dincolo de întelegerea noastra actuala.
De asemenea, stim ca, din punct de vedere al securitatii nationale, importanta identificarii si monitorizarii sistemelor aeriene fara pilot nu poate fi exagerata. Impactul imens al vehiculelor fara pilot, în conflictul în curs din Ucraina, se vadeste zilnic. Ramânând vigilenti si informati, putem îmbunatati securitatea nationala si putem folosi aceste tehnologii pentru rezultate pozitive.
Prin urmare, este atât ironic, cât si regretabil ca unul dintre atributele notabile ale birocratiilor moderne, în special al birocratiilor guvernamentale, este lipsa lor de transparenta si rezistenta instinctiva la schimbare – cu exceptia cazului în care, desigur, aceasta schimbare implica o extindere a autoritatii sau a resurselor lor. Acesta este motivul pentru care este mai important ca niciodata pentru legiuitorii din democratiile moderne sa monitorizeze si sa conteste eventual energic, politicile, prioritatile si bugetele agentiilor guvernamentale, în special a celor având responsabilitati de securitate nationala.
Mellon a dat o serie de exemple în acest sens, din perioada în care a fost angajat în structuri guvernamentale din SUA. El a fost uimit de rezistenta acerba a Departamentului Apararii (DoD) si a sefilor de state majore reunite fata de reforme sensibile si importante propuse de senatori. Rezultatul s-a manifestat în confuzii si dezastre ale unor operatiuni militare. În calitate de monitor al bugetului Agentiei Nationale de Securitate (NSA) la Comitetul de Informatii al Senatului, în anii 1990, Mellon a constatat ca sefii superiori nu erau dispusi sa redistribuie resurse din programele existente pentru a începe sa se adapteze la cresterea exploziva a internetului. În ambele cazuri, Congresul a fost cel care a luat masuri pentru a remedia aceasta deficienta. Uneori, asa cum a fost cazul Comandamentului pentru Operatiuni Speciale, a existat o rezistenta chiar dupa ce Congresul a adoptat o legislatie care impunea schimbarea. Rezistenta la implementare a fost atât de acerba încât Congresul a trebuit sa adopte o legislatie suplimentara în anul urmator.
Niciuna dintre aceste probleme critice nu ar fi fost rezolvata daca nu ar fi fost o supraveghere puternica din partea membrilor Congresului. Astazi, la Pentagon, se recunoaste pe scara larga ca aceste schimbari au fost pozitive. Mellon mai putea oferi si multe alte exemple. De prea multe ori, lasate în voia lor, aceste birocratii nu se vor adapta la amenintarile si cerintele în schimbare. În aceasta privinta, este încântat sa raporteze ca Senatul SUA a introdus un nou text pentru a consolida supravegherea UAP în proiectul legii anuale de autorizare.
Problema UAP din SUA a urmat acelasi model familiar. Mellon a petrecut luni de zile lucrând cu oficialul Pentagonului, Lue Elizondo, încercând sa-i determine pe înaltii oficiali ai DoD sa se implice în problema UAP, dar în curând a devenit clar ca nimic nu s-ar schimba fara interesul si actiunile Congresului. Din fericire, dupa ce a aranjat ca aviatori din Marina sa-si împartaseasca experientele UAP de prima mâna cu Congresul, lucrurile s-au schimbat. Unul dintre senatorii informati de aviatorii Marinei a fost Bill Nelson, care a devenit ulterior director al NASA. Mellon era convins ca aceste briefing-uri au fost motivul pentru care Nelson a fost primul director NASA care a recunoscut legitimitatea studierii UAP.
În urma acestor sedinte de informare, Mellon a recomandat Congresului sa ceara un raport privind incidentele UAP din partea DoD si a comunitatii de informatii. Desi Fortele Aeriene au sustinut ca nu a avut niciun raport pertinent înainte de 2020, raportul a identificat 144 de întâlniri militare cu UAP din 2004. Procedând astfel, raportul a validat realitatea UAP si a stimulat o ancheta suplimentara a Congresului, ducând în cele din urma la înfiintarea unei noi organizatii, Biroul de Rezolvare a Anomaliilor pentru Toate Domeniile (AARO) dedicat compilarii, analizarii si investigarii rapoartelor UAP. Acum, când membrii Congresului sunt implicati activ si sunt implementate îndrumarile privind raportarea UAP, asistam la o explozie de rapoarte UAP. În perioada 2004-2021, au fost primite mai putin de 10 rapoarte UAP pe an. Acum sunt primite, în fiecare an, sute de rapoarte UAP militare. Va fi fascinant sa urmarim acest proces în anii urmatori pentru a vedea ce lectii au fost învatate si ce descoperiri au fost facute.
Dorinta de a înfrunta necunoscutul
În concluzie, spunea Mellon, el a încercat sa ilustreze rolul vital al oficialilor alesi în promovarea securitatii nationale. Datorita ritmului fara precedent în care mediul de securitate se schimba, nu a fost niciodata mai important ca legislatorii nationali sa examineze cu fermitate si, atunci când era cazul, sa conteste status quo-ul. Dupa cum demonstreaza si exemplele evocate, daca sunt lasate în voia lor, organizatiile noastre de securitate, vitale dar masive, adesea nu vor dezvalui informatii importante si nu vor implementa reforme critice. Daca nu ar fi actiunea Congresului, publicul nu ar avea idee câte coliziuni în aer cu UAP au avut loc, cât de des sunt raportate UAP-uri sau frecventa si amploarea rapoartelor UAP. UAP ar încalca si azi spatiul aerian militar cu impunitate; pilotii si operatorii radar s-ar teme în continuare sa raporteze aceste evenimente si nu ar exista un birou care sa primeasca si sa analizeze datele UAP sau sa dezvolte noi strategii de colectare. Acesta este motivul – spunea Mellon – pentru care el simtea atât de puternic importanta a ceea ce s-a facut în dieta japoneza si de ce a aplaudat si a încurajat eforturile depuse.
Înfiintarea grupului parlamentar UAP ilustreaza angajamentul Japoniei fata de progres, inovatie si avansul întelegerii umane, ca si dorinta de a înfrunta necunoscutul cu o minte deschisa si un ochi critic. Securitatea nationala potentiala, dar si ramificatiile stiintifice sunt profunde si de o importanta inestimabila.
În concluzie, Mellon aplauda integritatea intelectuala pe care o demonstreaza parlamentarii japonezi punând stiinta si securitatea nationala deasupra stigmatelor învechite. El le ura ca eforturile lor sa aduca descoperiri fructuoase si sa deschida calea catre un viitor în care cunoasterea si curiozitatea, mai degraba decât frica, ne ghideaza progresul.
DAN D. FARCAS
Comentarii