Omenirea este mai bine pregatita ca niciodata pentru a face fata unui tsunami devastator gratie unui sistem global de alerta timpurie, desi este în continuare imposibil sa se prezica momentul în care o astfel de catastrofa ar putea sa se produca.
„Suntem mult mai bine pregatiti decât în 2004. Sistemul global de alerta timpurie salveaza vieti”, a declarat Bernardo Aliaga, specialist în tsunami la Comisia oceanografica interguvernamentala din cadrul UNESCO.
El a evocat tsunamiul care a facut în 2004 peste 170.000 de victime în Asia, în special în India, Indonezia si Thailanda. Pe atunci, specialistii nu dispuneau de un sistem de alerta care sa fie operational. În prezent, cele 1.400 de statii distribuite în lumea întreaga reduc la doar câteva minute intervalul de timp dintre momentul formarii unui val de tip tsunami si momentul ce marcheaza declansarea alertei. „Suntem mai în siguranta? Da, poate. Suntem mai în siguranta peste tot în lume? Poate ca nu. Avem cu adevarat nevoie de ajutorul vostru. Pentru ca trebuie sa transmitem mesajul ca trebuie sa fim mai bine pregatiti”, a declarat Bernardo Aliaga.
Expertii doresc, în special, ca populatiile din zonele costiere de mare risc sa fie mai bine pregatite. „Obiectivul nostru este acela ca, pâna în 2030, 100% din aceste comunitati de risc sa fie pregatite si reziliente în fata unui tsunami”, a declarat Ardito Kodijat, directorul Centrului de informare privind tsunamiurile din Oceanul Indian.
Aceste masuri preventive constau în special în educarea localnicilor în actiuni de supravietuire, cum ar fi deplasarea rapida pentru a se refugia în zone mai înalte imediat dupa ce aud zgomotul produs de un tsunami, si amplasarea unor balize în proximitatea principalelor linii ale faliilor tectonice pentru a detecta momentul în care un astfel de val s-ar putea forma.
Tarile afectate de tsunamiul produs în 2004 în Oceanul Indian, care a fost cauzat de un seism cu magnitudinea de peste 9, precum si cele situate în apropierea faliilor tectonice, cum este Japonia, sunt deosebit de vulnerabile. În 2011, un seism submarin cu magnitudinea 9 în nord-estul Japoniei a provocat un tsunami care a facut aproximativ 18.500 de morti si disparuti, informeaza AFP/Agerpres.
Expertii au avertizat ca nu vor putea fi evitate toate decesele cauzate de tsunamiuri, ci doar sa minimizeze impac-turile acestora.
„Pur si simplu, nu stim când va avea loc urmatorul mare eveniment de acest fel, dar ceea ce stim este ca putem fi pe cât de pregatiti posibil”, a declarat Laura Kong, de la Centrul international de informare despre tsunami, cu sediul în Honolulu, capitala statului american Hawaii.
NICUSOR DINCA
Comentarii