Ce trebuie sa mancam si ce nu, pentru a ne pastra sanatatea
Meniurile pentru scadere in greutate (slabire este impropriu spus, chiar daca se foloseste aceasta formulare in marea majoritate a cazurilor) nu constituie vreo inventie ori vreun moft al vremurilor noastre, ci au existat si in epoci mai vechi, atunci cand, de exemplu, „modelul” feminin sau masculin foarte apreciat era cel purtator de rosu in obraji, pe langa belsugul considerabil de kilograme. Ratiunea stabilirii unor recomandari (le putem spune, totusi, restrictii) alimentare anume este pastrarea sanatatii la un standard suficient de ridicat, pentru a nu fi nevoie de serviciile medicului.
Ce trebuie sa mancam si ce nu, pentru a ne pastra sanatatea
Meniurile pentru scadere in greutate (slabire este impropriu spus, chiar daca se foloseste aceasta formulare in marea majoritate a cazurilor) nu constituie vreo inventie ori vreun moft al vremurilor noastre, ci au existat si in epoci mai vechi, atunci cand, de exemplu, „modelul” feminin sau masculin foarte apreciat era cel purtator de rosu in obraji, pe langa belsugul considerabil de kilograme. Ratiunea stabilirii unor recomandari (le putem spune, totusi, restrictii) alimentare anume este pastrarea sanatatii la un standard suficient de ridicat, pentru a nu fi nevoie de serviciile medicului. Va prezentam in continuare principalele alimente recomandate si interzise, pentru toti cei care – acum aproape un veac, insa ideea este la fel de valabila si astazi – doreau sa-si pastreze si silueta, si conditia fizica, dar mai ales sanatatea, la cotele optime.
Alimente permise
– Painea, foarte putina si prajita. Ouale, de consumat rareori. Sosurile, cele cu lamaie, cu otet obtinut prin fermentatie naturala, cu zeama obtinuta in urma fierberii carnii. Peste – stiuca, salau, pastrav, calcan, numai fierti, nu prajiti si fara grasime. Carnea, doar sub forma de friptura la gratar si slaba. Legumele permise erau varza, ceapa, ciupercile, tomatele, vinetele, telina conopida, salata verde, spanacul, patrunjelul, pastarnacul, sparanghelul. Fructele se puteau consuma aproape fara exceptie, dar se recomanda evitarea celor prea dulci sau a celor uleioase. Branzeturile de consumat erau doar cele nefermentate, adica urda si branza proaspata de vaci. Bauturile aveau si ele oprelisti clare, permitandu-se doar consumul vinurilor reci, combinate cu apa minerala sau cu sifon, al citronadei neindulcite si al cafelei fara zahar.
Alimente interzise
– Painea, de nici un fel. Ouale, foarte rar si fara paine. Sosurile, de nici un fel. Peste – fript sau in sos: somn, scrumbie, nisetru, crap, tipar. Supele de orice fel, cu exceptia celei de pasare (slaba) sau de vita (slaba), fara paste fainoase. Carnea de porc grasa, mezelurile, slanina, maruntaiele, ficatul, vanatul. Pastele fainoase, interzise toate. Legumele nepermise: cartofi, fasole alba, mazare, linte. Branzeturi, toate oprite, cu exceptia celor nefermentate, mentionate mai sus. Fructe – nuci, alune, castane, smochine, curmale. Bauturile interzise: berea, siropurile, lichiorurile dulci. Deserturile erau toate interzise, aici fiind incluse si dulceturile, si inghetata, si siropurile, si bomboanele.
Biserica Sfantul Spiridon – Iasi
Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...
Comentarii