Se stie ca anotimpurile de tranzitie – primavara si toamna – aduc cu ele si unele probleme de sanatate specifice momentului, cauzate de schimbarile importante de temperatura a mediului, de umiditate, de influenta a soarelui etc. Studiile de profil arata ca una din 10 persoane sufera de astenia de toamna, problema cauzata in principal de scaderea „dozei” de lumina naturala, precum si de dificultatea de adaptare a organismului la diferentele de temperatura dintre zi si noapte.
De aceea, dincolo de suspiciunile pe care cu siguranta un medic le va traduce intr-o reteta cu multe medicamente de inghitit pe durata critica, noi va reamintim ca, de obicei si spre folosul oricui, e bine acum sa urmati recomandari ce va trimit direct la modalitati de intretinere a sanatatii naturale, lipsite de riscuri si cu efecte pozitive pe termen lung.
Consumul de apa. Daca bem in fiecare zi cantitatea de apa ce ni se recomanda de catre orice medic si terapeut, cu siguranta toxinele din organism vor fi eliminate in mod constant, iar beneficiul nu va fi doar in sensul de a ne simti bine si sanatosi, ci si in a avea o infatisare agreabila si – de ce nu? – atragatoare!
Muzica. Oamenii de stiinta au demonstrat ca, daca ne obisnuim sa ascultam muzica preferata (cu tonalitati calme, relaxante) in fiecare zi, efectul va consta in dobândi-rea unei stari de bine, de confort interior, ceea ce inseamna amplificarea emotiilor pozitive si reducerea considerabila a nivelului de stres.
Masajul. In legatura cu „prietenia” dintre acesta si starea de confort, reducerea pâna la eliminare a stresului, aproape ca nu mai trebuie sa aducem precizari, deoarece relatia e foarte bine cunoscuta. Asadar, puteti fi convinsi ca un masaj, repetat cel putin la fiecare saptamâna, va contribui din plin la tinerea la usa a nesuferitelor astenii de toamna…
Ceaiul cotidian. Tot cercetarile de specialitate au aratat ca destul de frecvent utilizatul ceai negru, baut in combinatie cu lapte, reduce nivelul cortizolului, cunoscut si ca „hormonal de stres”. In acest scop, se recomanda câte 3 cesti de ceai pe zi.
Miscare, miscare, miscare… Sigur ca nu e o noutate ideea ca exercitiul fizic contribuie substantial la starea de sanatate a organismului nostru, insa prea putin se vorbeste despre rolul acestuia in combaterea asteniilor. Prin urmare, va recomandam sa practicati macar 20 de minute de activitate fizica intense, de la jogging pâna la banalele activitati casnice, atât cât sa ajungeti sa transpirati. Puteti avea certitudinea ca dupa aceasta veti avea un moral mult mai ridicat!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii